Nationalmuseets økonomi reddet: Rane Willerslev erklærer sig selv for danefæ 4.85/5 (46)

Med et trylleslag er Nationalmuseet blevet 500 millioner kroner rigere. Det sker efter, at museets direktør Rane Willerslev har erklæret sig selv for danefæ.

Nationalmuseets økonomiske nedtur er vendt, og fremtiden ser vildt lovende ud. Direktøren for det hele har nemlig erklæret sig selv for danefæ og har derefter fået udbetalt 500 millioner kroner i dusør til sig selv.

– Jeg fandt ud af, at det er Nationalmuseets direktør, der bestemmer, om noget er danefæ. Og Nationalmuseets direktør det er mig. Og så fik jeg en vild idé, fortæller Rane Willerslev, som erkender, at det ikke er nok, at han selv synes, han er et gammelt fæ.

For at noget er danefæ, skal det være fundet i jorden og være mere end hundrede år gammelt. Det skal være herreløst gods, og det skal være fremstillet af værdifuldt metal eller på anden måde være enestående og sjældent.

Fandt sig selv i kabelgrøft

Alle de kriterier mener Rane Willerslev, at han opfylder.

– Ingen ejer mig, og jeg er vildt meget enestående, enormt værdifuld og helt utroligt meget sjælden, siger Rane Willerslev, som kan takke Nationalmuseets julefrokost for, at han også kan betitle sig jordfundet.

Morgenen efter julefrokosten vågnedet Rane Willerslev op og fandt sig selv liggende i en åben kabelgrøft, som TDC havde gravet gennem Nationalmuseets gård. Han tilkaldte museets chefarkæolog, der gravede ham fri med en spade, en teske og en sjov bemærkning om, at nu var der dukket danefæ op på matriklen.

Willerslev indrømmer, at han efter den oplevelse følte sig langt over hundrede år gammel, og så var det, han fik idéen til at erklære sig selv for danefæ.

Herefter lod han sig indlevere, hastesagsbehandle, journalisere og konservere.

Får egen montre med rygetilladelse

Kulturminister Joy Mogensen bekræfter over for Satyren, at hun har bedt Finansministeriet udbetale 500 millioner kroner i danefægodtgørelse til Rane Willerslev, da den tilfalder finderen.

– Alle formalia er opfyldt, og Rane Willerslev er nu formelt et nationalt klenodie, som skal udstilles, så hele Danmark får glæde af ham, siger Joy Mogensen.

Willerslev fortsætter som Nationalmuseets direktør, men han får frem over kontor i museets udstilling, hvor han indlogeres i egen personlig montre. Den består af en tyverisikret rygekabine, så han kan tage sig en pibe tobak i pauserne.

De mange penge fra danefædusøren har han ikke tænkt sig at beholde selv. De skal bruges til at udvikle Nationalmuseet.

– Det er sindssygt vigtigt, at vi tørrer støvet af og fejer alt det kedelige ud af mit museum, og det skal dusøren bruges på, siger Willerslev.

Skulle de mange millioner slippe op, så har Rane Willerslev en plan. Den ønsker han ikke at afsløre, da hans tvillingebror Eske læser Satyren hos sin frisør.

Foto: Rune Clausen

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Nationalmuseets økonomi reddet: Rane Willerslev erklærer sig selv for danefæ"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*