Dronning Margrethe flytter ind i Sagnlandet Lejres nye kongehal 4.8/5 (20)

Hendes Majestæt Dronningen gør den nye kongehal i Lejre til sit permanente residens. Fremover holder hun nytårstale og modtager fremmede statsoverhoveder i Sagnlandet.

– Jeg erklærer hermed Sagnlandet Lejres kongehal og mit nye residens for åbnet.

Med disse noget overraskende ord huggede Hendes Majestæt Dronningen i går snoren over til Sagnlandet Lejres fornemme nye vikingekongehal med et sværd. Kort efter rullede en flyttebil op, og livréklædte flyttemænd begyndte at bære kufferter, potteplanter, møbler og andet bohave ind i kongehallen.

I et eksklusivt interview med Satyren bekræfter Dronningen, som også er Sagnlandets protektor, at hun dropper Amalienborg til fordel for kongehallen.

– Siden jeg blev alene, har Amalienborg været så forfærdeligt stort, og hvad skal en gammel kone som jeg bruge alt den plads til, siger Dronningen med et smil.

Det er hendes interesse for arkæologi, den majestætiske arkitektur og stemningen, der hviler over kongehallen og Sagnlandet, der fik hende til at down size og flytte.

Oksekærre Vikingehjelm 1

Bygningschef i Sagnlandet Lejre Carsten Hrotgar-Heorot forklarer, at Dronningens beslutning kom noget bag på bestyrelse og ledelse.

– Den havde vi ikke lige set komme. Det må jeg tilstå. Dronningen er vores protektor, så hun er i sin gode ret til at flytte ind i kongehallen. På en måde er det en stor ære for os at være Kongelig hofleverandør af residenser, siger Sagnlandets bygningschef.

Han tilføjer, at Hendes Majestæt Dronningen har sagt ja til at indgå i de daglige formidlingsaktiviteter. Dronningen har derfor fået udleveret nøglen til hallen, som hun forventes at bære i bæltet i sin royale vikingekjole.

Dronningen får titel af overvølve under navnet Þórhildur. Hun får egen oksekærre med nummerpladen “Vikingehjelm 1”, og i næste uge knæsætter hun sin personlige stammebåd, som får navnet Dannebrog. Det sker ved et særligt blot, hvor hun bader båden i mjød og udsiger en spådom.

Fortæller historier ved langilden

Om sin nye tilværelse siger Dronningen:

– Jeg glæder mig til at grutte mel og bage kiks med de børn, der besøger Sagnlandet; sidde med dem ved hallens langild og skræmme dem en smule med blodige historier om vikinger og Bjovulfs kamp mod uhyret Grendel, siger Dronningen.

Hun frygter ikke, at tiden bliver for lang, når sagnlandet er lukket for sæsonen.

– Nej, jeg får rigeligt at se til med at sidde ved væven og lave dragter til de utallige balletteropførelser, jeg altid roder mig ind i. Jeg skal skrive digte på stavrim. Jeg skal smede knive til Kronprinsen og børnebørnene og klaske et par lerpotter sammen til svigerdøtrene, lyder det fra den kreative Dronning.

Flytningen får ingen konsekvenser for Majestætens officielle pligter. Hoffet meddeler, at nytårstalen fremover transmitteres fra Sagnlandet. Hun vil afholde samtlige kure, statsråd der og modtage udenlandske statsoverhoveder i kongehallen.

Foto: Ole Malling. Bearbejdet af Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Dronning Margrethe flytter ind i Sagnlandet Lejres nye kongehal"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*