Glavendrupstenen skamferet af graffiti 4.65/5 (26)

Hellig sten på Fyn vandaliseret af hærværksmænd, som har overristet bronzealderskålsten med runer. Utilpassede vikinger står bag, afslører runolog.

Der mødte bronzealderpræsten Aks Birkerod et forfærdeligt syn, da han forud for årets høstritualer skulle gøre klar til ceremonien ved stammens store hellige sten i Glavendrup.

I nattens mulm og mørke havde nogen ristet graffiti over alt på den hellige sten, hvor præsten i små indviede skålgruber plejer at ofre til solen og frugtbarhedens guder.

– Det er forfærdeligt, at nogen kan være så respektløse at besudle vores helligdom med runer. Mit hjerte græder, og jeg frygter for mit folk, siger en grådkvalt Aks Birkerod til Satyren.

Han er bange for, at Solguden i vrede vil forlade himlen og efterlade verden i total mørke for at hævne sig på præsten og hans stamme.

Vandalen hedder Sote

Satyren har bedt Nationalmuseets runelog Lisbeth Ymer om at tyde graffitien. Der er modsat meget andet graffiti faktisk tale om velartikulerede sætninger, slår runeeksperten fast.

Hun fortæller, at det er en kvinde ved navn Ragnhild, som har givet ordren til at udføre hærværket. Teksten er formuleret af sønnerne til en gut ved navn Alle Sølve, som åbenbart er en mand af respekt.

De beskriver ham som viernes gode og hirdens hæderværdige thegn, så han er ikke en hr. hvem som helst.

– Jeg gætter på, han er en lokal bandeleder, som har behov for at markere territorium, og derfor sender et klart signal til rivaliserende bander i form af forbandelser over den, som ødelægger runerne, siger Lisbeth Ymer.

Runologen kan også afsløre gerningsmanden til graffitien, da han har tagget sin graffiti på stenen.

– Det er en mand, der kalder sig Sote og som uden blusel praler med, at han har skrevet på stenen. Han indrømmer, at det er ham, som påkalder guden Tor og har skrevet truslen om, at den der fjerner stenen er en ræte, hvilket er et andet ord for røvhul, siger Lisbeth Ymer.

Tilstår hærværk

Det lykkes Satyren at finde frem til den gruppe utilpassede vikinger, som har skændet stenen. De holder til i et nedslidt grubehus i et ghettoområde i nærheden.

Sote indrømmer triumferende, at han står bag graffitien. Han fortæller, at de en dag hang ud og kedede sig.

– Mine blodbrødre og frænder fik en opperen ide til at begå nogle kumler. Vi åd lidt flue og bulme. Så gik vi bersærk og gjaldede et par stavrim, som jeg fræsede ind i en jættestor sten. Den moderboler til præstemanden skal ikke tvætte stenen, for så kommer der en giga kamphund og æder solen, siger Sote og kaster håndtegn.

Det har Aks Birkerod heller ikke tænkt sig at gøre. Selvom stenen er så ødelagt, at de små offergrube næsten er væk, tør han hverken slibe den ned eller sætte en ny.

– Nej, med den forbandelse, skal jeg ikke nyde noget, siger en fortvivlet Aks Birkerod, som nu flytter med sin stamme til Voldtofte på Sydvestfyn.

Foto: Papposilenos.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Glavendrupstenen skamferet af graffiti"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*