Arkæologer udgraver skelet i køen til COVID-19 testcenter 4.79/5 (19)

Et gammelt menneskeskelet er dukket op i køen til COVID-19 testcentret i Næstved. Arkæologer mener, det har ligget der lige siden 2020.

De ventende i køen til en COVID-19 test på Næstved Sygehus fik sig her til morgen noget af en overraskelse. Pludselig dukkede politiet op, og senere ankom arkæologer fra det lokale museum.

– En person i køen ringede og anmeldte, at der stak knogler op af jorden. Vi sendte en patrulje derud, som hurtigt konstaterede, at der var tale om et arkæologisk fund, siger vagthavende ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi til Satyren.

Politiet tilkaldte arkæologer, som udgravede et velbevaret menneskeskelet på få timer, da der ikke var nysgerrige, som hele tiden forstyrrede deres arbejde.

– Ingen stimlede sammen. Folk har jo stået i kø i måneder for at få en COVID-19 test, og de tør ikke risikere deres plads i køen, siger udgravningsleder Katrine Findsager, som vurderer, at skelettet sandsynligvis er af en ældre mand.

Hvad manden døde af, kan hun ikke sige. Intet tyder på, at der er foretaget en regulær begravelse, så han er sandsynligvis faldet død om af udmattelse efter flere måneder i kø til en coronatest.

Faldt om af udmattelse

Det undrer ikke arkæologen, at manden faldt om, uden nogen bemærkede det. Folk i køen har sandsynligvis været udmattede og kun haft deres egen overlevelse i tankerne.

– Det er ligesom på Mount Everest, hvor bjergbestigere bruger alle kræfter på at nå toppen. De har ikke overskud til at hjælpe de svage, som bukker under siger Katrine Findsager.

Derfor undrer det hende heller ikke, at hun fandt meget få genstande sammen med skelettet. Han er blevet rippet for alt af værdi i takt med at folk har passeret forbi.

Katrine Findsager mener, at skelettet har ligget i jorden i mange år. Muligvis lige siden 2020.

– Vi har fundet en flaske håndsprit, hvor indholdet for længst er fordampet. Etiketten er ulæselig, men ud fra plastflaskens form, vil jeg datere den til første tredjedel af det 21. århundrede og COVID-19 pandemiens begyndelse.

Mundbind daterer skelet

Det er dog ikke noget bevis for, at skelettet er så gammelt, påpeger Katrine Findsager. Nogen kan have tabt spritflasken i vejkanten i 2020, og manden kan have fundet den langt senere og forsøgt at bytte den til mad og vand hos andre køen.

Til gengæld viser fundet af et mundbind, at skelettet vitterligt er meget gammelt.

– Mundbindet er af en meget tidlig type. Ifølge vores kataloger blev typen solgt under anden bølge i 2020 i den for længst lukkede dagligvarekæde COOP. Mundbind genbruges ikke, så derfor er dateringen meget sikker, siger Katrine Findsager.

Skelettet skal nu kulstof-14 dateres, inden det udstilles på det lokale museum.

Foto: Ole Malling. Bearbejdning: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Arkæologer udgraver skelet i køen til COVID-19 testcenter"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*