Museer fjerner malerier, som ikke overholder forsamlingsforbuddet 4.88/5 (17)

Danske museer fjerner midlertidigt malerier med mere end 10 personer afbildet. Det sker efter påbud fra Rigspolitiet.

I en længere periode kan danske museer ikke vise malerier, hvor flere end 10 personer er forsamlet på samme lærred. Det gælder såvel fysisk som digitalt.

Malerierne fjernes efter påbud fra Rigspolitiet som følge af en konkret hændelse på Rosenborg Slot sent mandag eftermiddag. Her henvendte to betjente fra Københavns Politi sig angående en overtrædelse af forsamlingsforbuddet på et af Rosenborgs mest kendte malerier.

Samlingsinspektør på Rosenborg Hjalte Enevæld forklarer om episoden til Satyren.

– Lidt før fyraften ringede to meget bryske politifolk på døren og forlanger samtlige navne på de viste personer på Wolfgang Heimbachs maleri af arvehyldningen foran Københavns Slot, fortæller Hjalte Enevæld og fortsætter:

– Betjentene havde set maleriet på museets hjemmeside og med en løftet pegefinger fortalte de mig, at der var alt for mange samlet på et sted, og de holdt slet ikke de påkrævede to meters afstand, hvorfor alle skulle have en bøde på 2500 kroner.

Roskilde Domkirke ransaget

Hjlate Enevæld prøvede at forklare dem, at det er et historisk maleri, hvor borgerne i Købehavn hylder Kong Frederik 3, og at begivenheden fandt sted for 360 år siden, men det var tydeligt, at den købte betjentene ikke. De forlangte i stedet at tale med Frederik 3.  

– Jeg forklarede dem, at Frederik 3. slet ikke opholder sig på Rosenborg. De forlangte så seneste kendte adresse oplyst, og jeg henviste dem til Roskilde Domkirke, siger Hjalte Enevæld.

Vicedirektør ved Københavns Politi Anne-Grethe Ströhmer bekræfter, at betjente fra hendes politikreds har forsøgt at uddele bøder, og lige nu eftersøges Frederik 3. for tilskynding til grov overtrædelse af forsamlingsforbuddet.

– Vi har fået foretaget en ransagning af Roskilde Domkirke, og domprovsten har udpeget Frederik 3.’s opholdssted, men han nægtede at lukke op, da indsatsstyrken bankede på. Nu afventer vi en dommerkendelse. Vi skal nok få ham, siger Anne-Grethe Ströhmer.

Gælder også portrætter

En rundringning til danske museer afslører talrige besøg af politiet. På Amalienborg Museet oplevede de således, at politiet ville uddele bøder til hele Christian 9.’s familie, som står alt for tæt på Laurits Tuxens kendte gruppebillede.

Rigspolitichef Thorkild Fogde oplyser til Satyren, at politiet overalt i landet har brugt meget store ressourcer på at bestorme museer og uddele bødeforlæg. Han er derfor glad for, at justitsminister Nick Hækkerup (S) og kulturminister Joy Mogensen (S) er blevet enige om et midlertidigt ophængnings- og digitalt forevisningsforbud. Det træder i kraft 1. maj.

Thorkild Fogde oplyser, at forbuddet også gælder portrætmalerier, hvis kunstneren står tættere på modellen end de påbudte to meter.

Illustration: Wolfgang Heimbach, Rosenborg.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Museer fjerner malerier, som ikke overholder forsamlingsforbuddet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*