Lægen Henrik Harpestreng er klar med en kur mod pest 4.82/5 (11)

Ny effektiv kur mod pest er lige på trapperne. Præparatet hedder Pesto, og manden bag er den verdenskendte danske læge Henrik Harpestreng.

På rekordtid har forskere ved Helligåndshuset i Roskilde skabt verdens mest effektive middel mod pest.

Medicinen er en pasta af basilikumblade, hvidløg, pinjekerner, olivenolie og salt ost. Den har fået navnet Pesto og er udviklet i et tæt samarbejde mellem læger, alkymister og astrologer.

Virkningen er forbløffende, fortæller læge og forskningsleder Henrik Harpestreng, der godt tør tale om et gennembrud i kampen mod pest.

– Vores test viser, at fire ud af 100 patienter, som modtager medicinen, helbredes for pest modsat kontrolgruppen, som har fået placebo, hvor kun to ud af hundrede klarede den. Vores nye mikstur fordobler altså chancerne for at overleve pest, siger en begejstret Henrik Harpestreng.

Basilikum og pinjekerner

Som i mange andre tilfælde skete det store medicinske gennembrud ved en tilfældighed.

Doktor Harpestreng fortæller, hvordan klostrets italienske kok Broder Giuseppe havde fremstillet en salsa verde til patienternes måltid efter vesper. Den viste sig også at have positiv effekt på de pestsyge.

– For første gang, siden epidemien brød ud, havde vi den dag færre døde, så jeg tænkte, at der måtte være noget ved Broder Giuseppes salsa, siger Henrik Harpestreng og fortsætter:

– Jeg lod rigelige mængder fremstille med henblik på at teste den som medicin. I første omgang på rotter, da det er uetisk at bruge levende og alvorligt syge mennesker som forsøgspersoner.

Det gik ikke så godt. De indfangede rotter viste sig at være inficerede med pest, og det kostede det meste af forskningsstaben livet inklusiv Broder Giuseppe. Efter et lang og møjsommeligt arbejde med at rekonstruere Broder Giuseppes salsa kunne miksturen blive testet på dyr og derefter på mennesker.

Egner sig kun til nudler

Ikke alle er lige ovebeviste om pestpræparatets effektive virkning. Munken Broder Nilaus mener, at pest slet ikke er en sygdom, men Guds straf.

– Det hjælper ikke en tøddel, at hælde mikstur på de syge. Gud har allerede dømt dem til evig fortabelse. Den eneste grund til, at jeg indtager præparatet, er fordi den smager godt, især på nudler, siger Broder Nilaus.

Heller ikke den kloge kone Madam Manniche tror på nogen effekt.

– Nej, medicin er noget fy føj. Pest er ingen farlig sygdom. Den går væk igen, når det bliver varmere. Husk, at foråret er din ven, lyder det fra Madam Manniche.

Henrik Harpestreng afviser kritikken og arbejder utrætteligt på at forbedre pestoens virkning.

– Vi kører lige nu kohorte test af påkaldte helgener og bønner fremsagt under indgivelse af medicinen for at se, om nogle er mere effektive end andre, slutter Henrik Harpestreng.

Satyren erfarer, at Paven har indstillet Broder Giuseppe til saliggørelse.

Illustration: British Library.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Lægen Henrik Harpestreng er klar med en kur mod pest"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*