Frederik 5. hælder hærværkskunstner i havnen 4.87/5 (23)

Kong Frederik 5. har smidt bortvist institutleder fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i havnen. Det sker som protest over enevældigt hærværk mod statuer af kongeliggjorte.

En tidligere institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi blev i går eftermiddag fisket op af Københavns Havn. Satyren erfarer, at det drejer sig om Katrine Dirckinck-Holmfeld, som brutalt var blevet smidt i havnen tidligere på dagen.

Københavns Politi bekræfter episoden og fortæller, at Hovedstadens Beredskab bjærgede en forkommen og usammenhængende Katrine Dirckinck-Holmfeld op af havnebassinet, mens hun råbte, at hun var udsat for antireparativ overgrebskunst og krænkelsesperformance udført af kolonialistiske hvide hadkunstnere.

Mænd i pudrede parykker

Ifølge vidner slæbte en halv snes mænd i broderede silkefrakker, knæstrømper og pudrede parykker kort forinden en modstræbende Katrine Dirckinck-Holmfeld ned til kajen og skubbede hende i havnen.

Københavns Politi bekræfter, at man efterforsker en sammenhæng til en episode i sidste uge. Her blev en portrætbuste i gips af den danske konge Fredrik 5. smidt i havnen. Et værk, som Katrine Dirckinck-Holmfeld har erkendt sig som ophavsperson til.

– Vi udelukker hverken hævnmotiver eller kunstneriske motiver bag handlingen, siger vagthavende ved Københavns Politi Bitten Pedersen. Hun synes personligt, at begivenhederne ryster godt op i et stivnet københavnsk kunstmiljø.

Hun oplyser videre, at politiet meget gerne vil tale med Kong Frederik 5. og en franskmand ved navn Jaques Saly.

Mærker kunsten på egen krop

Det er lykkedes Satyren at få kontakt til Frederik 5. og billedhuggeren Jacques Saly, der arbejder på en rytterstatue af kongen.

Frederik 5. indrømmer blankt, at det var ham og Saly, der, som en happening, gav Katrine Dirckinck-Holmfeld et bad i havnen. Han mener, at han som akademiets grundlægger også har krav på en smule respekt.

–  Det var mig, og mine lakajer, der bortførte hende fra akademiet. Og det var mig, der kyldede hende i havnen. Det skete i protest mod de statuer af driftige borgere, adelsmænd og kongeliggjorte personer, inklusiv mig selv, som en enevældig identitetspolitisk verdenspøbel har ødelagt, siger Frederik 5.

– Hun skal i øvrigt være glad for, at hun ikke fik samme behandling, som jeg plejer at give kvindelige gæster på slottet, tilføjer kongen.

Saly bryder ind. Han forklarer, at han med sit performanceværk vil sætte fokus på kunsten og kunstnerens ansvar såvel i nutidig som i historisk kontekst.

– Desuden er det bare helt rimeligt, at hun mærker vandalismens katarsis på egen krop, og vi synker gerne den banale billedstormer i havnen igen, gnækker Saly.

Illustration: Carl Gustaf Pilo.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Frederik 5. hælder hærværkskunstner i havnen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*