Columbus opdager Læsø på vej til Indien 4.87/5 (15)

Efter et kort stop på Læsø har Christoffer Columbus nu fundet den rette kurs mod Indien.

Badende sommergæster oplevede noget af et særsyn, da tre spanske kogger kastede anker ud for Østerby strand på Læsø kort før middag i går.

Undrende så de til, mens et par joller blev sat i vandet. Kort tid efter landede de på stranden, og flere gammeldagsklædte sømænd gik i land og henvendte sig til strandgæsterne.

En af dem var Jane Danzigmann fra Brønshøj, som var på stranden sammen med sine børnebørn. Hun fortæller til Satyren, at hun har haft spansk på aftenskole og ferieret på Mallorca. Derfor fungerede hun som tolk for, hvad der viste sig at være spanske søfolk på vej til Indien.

– Lederen præsenterede sig som Christoffer Columbus. Han var en nydelig, velklædt og enormt høflig herre. Han gav mig glasperler og tæpper og hilste fra Dronningen af Spanien. Han bad mig bringe ham til vores maharaja for at indgå en venskabspagt mellem Spanien og Indien, siger Jane Danzigmann.

Hun er ikke bekendt med, at der er en maharaja på Læsø, Hun ringede derfor til den lokale landbetjent og satte ham ind i sagerne.

Læsøs landbetjent Peter Mortensen bekræfter forløbet over for Satyren. Han fortæller, at han var i færd med at redde et vildfarent egern ned fra et højt træ i Byrum, da Jane Danzigmann ringede.

– Skal jeg være ærlig, så troede jeg, at hun havde fået solstik. Jeg rekvirerede omgående en ambulance og kørte selv derud med blå blink, fortæller Peter Mortensen, som var glad for endelig at kunne prøve en fuld udrykning i patruljevognen.

De blå blink gjorde et voldsomt indtryk på de fremmede. De kastede sig på knæ og påkaldte Guds hjælp mod det forfærdeligt vilde, blinkende uhyre, som ville tage dem.

Landbetjent Mortensen talte dem til ro og forklarede Columbus, at han var venligsindet, men desværre måtte skuffe søfolkene med, at de ikke var kommet til Indien. Han fortæller, at Columbus var en smule ærgerlig, men han blev hurtigt glad igen, da han fik tilbud om hjælp.

Friske søkort og kartofler ombord

Peter Mortensen ringede til vennen Hummer-Arne, som lige havde lagt til i havnen. Han kom fluks derud medbringende printede kort fra hans kutters GPS, som viste søvejen til Indien.

Spanierne fik også friske forsyninger fra Dagli’Brugsen i Vesterø Havn, fortæller landbetjenten.

– De kiggede noget, da de fik tomater og kartofler ombord, men takkede og betalte storsindet med lødige realer, siger Peter Mortensen.

Så satte de sejl og stævnede ud mod horisonten.

– Vi fortalte Columbus, at han skulle sætte kursen gennem Middelhavet og Suezkanalen, men han insisterede på at sejle vestover, siger Læsøs landbetjent.

Han og Hummer-Arne er dog overbeviste om, at Columbus nok skal finde til Inden, hvis han ellers kan ramme Panamakanalen.

Foto: Brian Crawford, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Columbus opdager Læsø på vej til Indien"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*