Drama ved Lillebælt: Politi forhindrer svenskekongen i at betræde usikker is 4.83/5 (23)

Kong Karl 10. Gustav af Sverige standset af årvågen politipatrulje, da han ville gå over den usikre is på Lillebælt. 

Vinteren og de hårde frostgrader lokker flere og flere ud på isen, selvom den stadig er tynd. Dagligt får uforsigtige borgere en reprimande af politiet, og i går morges fik svenskekongen og hans hær en røffel for at bevæge sig ud på Lillebælts tynde is.

Det lykkedes for en patrulje fra Sydøstjyllands Politi at bringe svenskerne til standsning i tide. Dermed forhindrede to vakse politifolk, at Karl 10. Gustav af Sverige og hans 7000 mand at ryge gennem isen.

– Det var i absolut sidste øjeblik, vi fik dem standset. De første geledder var trådt ud på isen, og resten stod i kø for at komme af sted, siger politibetjent Bjarne Ovesen og fortsætter på hovedrystende østjysk:

– Det var utroligt dumt. Hvad pokker tænker de på? Det er livsfarligt. Isen er stadig meget tynd og usikker.

Sammen med sin makker, politibetjent Mathilde Ravn, opdagede han svenskehæren, som havde taget opstilling ved stranden for at gå over bæltet via øen Brandsø.

Mathilde Ravn fortæller, at de havde parkeret patruljevognen ved stranden sent om natten for at nyde en kop kaffe og en citronmåne efter en hektisk vagt, hvor de havde travlt med at afvise fastelavnsklædte, svensktalende ryttere, som ville på den nye Lillebæltsbro ved afkørsel 59.

Respekt for myndighedspersoner

I morgendæmringen opdagede de pludselig en større hær med heste og kanoner. Det gik op for dem, at det var mere end et fastelavnsoptog, som var på vej ud på tynd is. Resolut tændte de sirene og blåt blink og skred ind. Ved hjælp af patruljevognens megafon fik de hurtigt kontrol over situationen.

De fik forklaret svenskekongen, at man altså ikke bare sådan går ud på isen i Danmark. Kongen bad om forladelse, og undskyldte sig med, at han ikke forstod den danske skiltning om, at isen er usikker.

– Man kunne tydeligt mærke, at kongen er en autoritetstro og korrekt svensker, som lytter til myndighedspersoner. Vi havde mindre bøvl med den svenske hær end med de børn og deres ligeglade forældre, som vi dagligt diskuterer med i timevis, om hvorfor de ikke må lege på isen på Slotssøen i Kolding, siger Bjarne Ovesen.

Karl 10. Gustav undskylder

Til Satyren forklarer Karl 10. Gustav, at han har opført sig dumt og er frygtelig ked af det.

– Det siger sig selv, at voksne mænd af høj byrd skal foregå med et godt eksempel. Selvom jeg er frygteligt opsat på at besætte hele Danmark, så undskylder det ikke så uigennemtænkt en adfærd, siger Karl 10. Gustav.

Han håber det kan klares med en advarsel, men så let slipper Svenskekongen og hans armé ikke.

De sigtes for ulovlig færdsel på is, overtrædelse af forsamlingsforbuddet, ulovlig indrejse i Danmark, besiddelse af blank- og skydevåben uden tilladelse, ulovlig indførsel af øl og spiritus (forkortet af red.).

De svenske tropper er nu interneret med henblik på udvisning af Danmark. Karl 10. Gustav oplyser til Satyren, at bødeforlæggene vil tømme hans krigskasse. Han indstiller derfor sit danske felttog.

Satyren erfarer, at Kong Frederik 3. indstiller de to politifolk til en medalje, som overrækkes på Københavns Slot, når coronapandemien er overstået.

Illustration: Johann Filip Lemke.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Drama ved Lillebælt: Politi forhindrer svenskekongen i at betræde usikker is"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*