Fynske arkæologer finder bronzesværd: Sigtes for ulovlig våbenhandel 4.39/5 (70)

Et bronzesværd fundet på Fyn fører politiet på sporet af illegal våbenhandel på Odense Bys Museer, hvor politiet fandt stort antal bronzesværd og stenøkser.

– De har ingen blankvåbentilladelse, og så er den ikke længere, siger politinspektør Henrik Thranekær fra Fyns Politi til Satyren.

Dermed står arkæologer fra Odense Bys Museer, som forleden fandt et intakt sværd fra bronzealderen, over for en sigtelse for ulovlig våbenbesiddelse.

Henrik Thranekær oplyser, at Fyns Politi tog affære, da museet gik i pressen med fundet.

– De var så utroligt dumme, at de stod og viftede med et funktionsdygtigt sværd og poserede med det, som var de medlemmer af en bande i Vollsmose, siger politiinspektøren.

Arkæologerne blev efter grundlovsforhør varetægtsfængslet i fire uger sammen med museets øvrige medarbejdere, ledelsen og bestyrelsen. Det viser sig nemlig, at sværdet blot er toppen af et større våbenisbjerg.

Magasiner gemte våbenlager

Det, der begyndte som en simpel overtrædelse af våbenloven, eksploderede i en sag om formodet ulovlig våbenhandel, da politiet under en efterfølgende ransagning af museet opdagede store mængder våben.

– Kollegaerne fandt ikke alene flere sværd, men også spydspidser og pilespidser af bronze. De var skjult i anonyme brune æsker og forsøgt camoufleret blandt kasser med potteskår på store reoler. De fandt desuden kasser proppet med flintøkser og andre sten, som ligger godt i hånden. Økserne mangler bare at blive armeret med et skaft, så er de dødsensfarlige håndvåben, siger Henrik Thranekær.

Han forklarer, at det ikke er ulovligt at besidde en stenøkse eller to, så længe de ligger i vindueskarmen, men her er der tale om stenøkser i så store mængder, at det ikke er til eget brug. Han er derfor overbevist om, at stenøkserne er tiltænkt våbenhungrende terrornetværk, hvor stenøkser er eftertragtede, fordi de er lette at smugle gennem metaldetektorer i lufthavnenes sikkerhedskontroller.

Henrik Thranekær finder det så godt som bevist, at Odense Bys Museer indgår i en verdensomspændende liga af illegale våbenhandlere. Han tøver ikke med at betegne museets ansatte som dødens kyniske købmænd.

Kulturminister i chok

Kulturminister Joy Mogensen (S) er chokeret over, at et statsanerkendt museum er slået ind på en kriminel løbebane.

– Hvis det er forårsaget af de mange besparelser og udsultede bevillinger, som museet har været udsat for gennem årene, så er jeg åben for at se på museernes finansielle rammer i forbindelse en ny museumslov, som Folketinget skal vedtage inden for de næste 20 år, siger en rystet minister til Satyren.

Hun har nu bedt Slots- og Kulturstyrelsen undersøge, om andre danske museer gemmer ulovlige våben i deres magasiner.

Foto: Helle Deichmann.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Fynske arkæologer finder bronzesværd: Sigtes for ulovlig våbenhandel"

  1. hvad er det for en gang vrøl

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*