Kong Nebukadnesar opfører Babelstårn i Brande 4.83/5 (12)

Til efteråret begynder opførelsen af Kong Nebukadnesars Babelstårn i Brande. Det vil gøre byen til Midtjyllands Dubai.

Siden milliardæren og erhvervsmanden Anders Holch Povlsen skrinlagde sine planer om at opføre Danmarks højeste skyskraber i Brande, har Ikast-Brande Kommune ledt med lys og lygte efter en ny investor, som vil skabe byens potente vartegn.

Nu ser det ud til, at kommunens anstrengelser lykkes. Borgmester Ib Lauritsen (V) bekræfter over for Satyren, at Babylons konge, Nebukadnesar, vil bygge Babelstårnet på den jyske hede.

– Jeg er så stolt af, at vi nu alligevel får Danmarks højeste tårn, siger Ib Lauritsen og tilføjer med en vis tilfredshed, at sådan et har de hverken i Herning eller Vejle.

Han glæder sig også over de mange arbejdspladser, som projektet skaber i byen, der kan bryste sig af veluddannet international arbejdskraft fra Polen, Litauen og Ukraine.

Ziggurat i sortglaseret tegl

Babelstårnet, der opføres som nabo til Brande Fjernvarme i et parkanlæg formet som en gigantisk rundkørsel, er tænkt som et world humanity partnership project med deltagere fra alle klodens nationer.

Det forklarer Nebukadnesars hofarkitet Betonkanonedsar, som har også har fået Babelstårnet i Brande udpeget som FN’s attende verdensmål.

– Det er kongens ønske, at tårnet skal række helt op i himmelen. Det skal vise, at for en forenet menneskehed er intet umuligt. Derfor har det været afgørende for os, at kommunen i lokalplaner og byggeregulativer har fjernet alle begrænsninger på tårnets dimensioner, siger Betonkanonedsar.

Tårnet bygges som en klassisk grundmuret ziggurat i sortglaserede brændte teglsten. De bindes sammen af asfalt som mørtel, så tårnet kan modstå det udfordrende danske klima. Babelstårnet får en 360 grader roterende restaurant på toppen over skyerne med udsigt til Norge og England. I stueetagen indrettes Brande Mega-Giga Center. Tårnet skal desuden rumme hotel og konferencefaciliteter, biografer, casino samt kokassebingohal og traktortræk-resort.

Brande bliver Midtjyllands Dubai

Nyheden om Babelstårnet modtages positivt i Brande. En rundspørge gennemført af SatyrMeter viser, at ni ud af 10 støtter tårnet.

– Som fan af tv-serien Babylon Berlin, synes jeg, at det er super. Vi får lidt kosmopolitisk storby noir til Brande, og vi bliver kendt for andet end tøj i konestørrelse fra Brandtex, siger formand for Brande Kulturforening Bente Hede.

Også Brandes turismekoordinator Birger Taarnhøi er helt oppe at ringe over byens nye vartegn. Han mener, det vil gøre Brande til Midtjyllands Dubai og mangedoble omsætningen i Æ Pølsevogn på Vejlevej, men han har en bekymring.

– Jeg er vild med udsigten til, at rigmænd strømmer hertil fra Aalborg og Kolding, men har kommunen tænkt over behovet for parkeringspladser og trængsel på motorvejen, spørger Birger Taarnhøi.

Byggeriet af Babelstårnet begyndes til efteråret og udføres af byggekonsortiet SINEAR-Constructions.

Illustration: Pieter Breugel den Ældre.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kong Nebukadnesar opfører Babelstårn i Brande"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*