Pompejis indbyggere er rolige: Vesuv går ikke i udbrud 4.9/5 (10)

Borgerne i Pompeji frygter ikke, at vulkanen Vesuv eksploderer og begraver byen i aske og pimpsten. Vulkaner er en social konstruktion, mener filosof.

En gul røg siver op fra vulkanen Vesuv. En hørm af svovl hænger over byen Pompeji. Fra byens forum kan borgerne betragte det spektakulære syn, der gennem længere tid har været det store samtaleemne i Pompeji. Af og til ryster jorden. Det får puds og tagsten til at falde ned, og statuer til at skælve på deres sokler.

Byens øvrighed opfordrer borgerne til at bære tørklæde for mund og næse, så de ikke indånder giftige svovldampe, som fra Vesuv sender ind over byen.

De opfordres også til at holde sig inden døre og tætne vinduer, mens Pompejis husejere og udlejere har fået ordre til og forstærke tagene på huse og deres insulae.

Har aldrig oplevet udbrud

Trods øvrighedens anbefalinger tager borgerne det roligt. De mener ikke, at der er noget at frygte.

– Hverken jeg selv, eller nogen jeg kender, har oplevet, at Vesuv er gået i udbrud, så hvorfor skulle det overhovedet ske, siger en gadesælger til Satyrens udsendte.

En værtshusholder, som Satyren opsøger i Via Misenum, er mere bekymret over sin forretning end vulkanen. Han forklarer, mens han langer vin over disken, at bystyret overreagerer og smadrer byens næringsliv.

– Se, hvor få gæster jeg har. Her plejer at være stuvende fuldt, men deres skræmmekampagner gør, at folk ikke tør gå ud for at handle på torvet, gå på værtshus eller tage en tur i cirkus, siger værtshusholderen og viser sin halvtomme pengekasse frem.

Vulkaner er en social konstruktion

På byens forum er en klynge nysgerrige stimlet sammen omkring to ældre mand med langt filosofskæg fordybet i vild diskussion. Det er de kendte græske filosoffer Pyroklastos og Paroxymaltos, som skændes foran en måbende folkemængde.

Pyroklastos hævder, at vulkaner er en social konstruktion. De findes kun i den menneskelige forestillingsverden, og Vesuv er en uskadelig kollektiv hallucination skabt af massesuggestion.

Paroxymaltos påstand er derimod, at Vesuv er ildguden Vulcans bolig. Vesuv eksploderer, hvis det er Vulcans vilje. Det eneste vi mennesker kan gøre er at ofre til Vulcan, vise ham respekt og håbe på hans nåde for at undgå askelaviner og regn af pimpsten.

Mens de lader en krukke gå rundt, som folk smider en as eller to i, spørger en ung mand, der kalder sig Plinius, om ikke vulkaner kan forklares som naturfænomener.

– Jeg spekulerer på, om vulkaner er resultalt af naturlige processer forårsaget af naturkræfter, der agerer uafhængigt af gudernes vilje, menneskers dårskab og skæbnens lod, siger den unge mand lidt famlende.

Filosofferne ser på ham med dyb forundring. Så bryder de ud i en hysterisk latter, mens et dumpt drøn fra Vesuv sender endnu en rygende giftig prut i vejret som en kæmpestor røgring.

Pompejis ødelæggelse: John Martin.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Pompejis indbyggere er rolige: Vesuv går ikke i udbrud"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*