Hadrians mur faldet: Britannia og Caledonia genforenes 4.7/5 (10)

Natten til i forgårs faldt Hadrians forhadte mur. Britannia og Caledonia er ikke længere adskilt, og den romerske kejser varsler tilbagetrækning af tropper.

Imens romerske legionærer og grænsevagter så passivt til, strømmede britanniske borgere jublende gennem portene i Hadrans Mur og ud i friheden i Caledonia, også kendt som Skotland. Nogle dansede i spontan glæde på muren, mens andre begyndte at hamre murværket i stykker under taktfaste råb: ”Muren er væk”.

Få minutter forinden havde den romerske kommandant i Vindolanda givet efter for folkets krav om frihed og beordret portene åbnet.

Muren, som er en del af det såkaldte Marmortæppe, blev bygget for at forhindre briter i at flygte til Caledonia. Men med ét var portene til friheden slået op, århundreders adskillelse var forbi, og det romerske åg kastet bort, uden at en eneste dråbe blod var spildt.

Lover genforening

Den britanniske systemkritiker og dissident Borisisananus, som har viet sit liv til at vælte muren, var en af de første til at sætte fod på caledonisk jord og omfavne de mange, som i flere uger havde demonstreret i sympati på den anden side.

– Det er et historisk øjeblik, og denne dag i året MCLXIII ab Urbe condita vil for evigt stå i vores hukommelse, som den dag vi briter blev frie. Vi tør nu tro på genforening med vores broderfolk i Caledonia, og vi vil altid forblive et forenet folk, siger Borisisananus.

Den første, som Borisisananus omfavnede var høvdingen Alba Gu Bràth, der som leder af den frie verden har tordnet mod Hadirans Mur. For få år siden talte han for en tusindtal stor skare foran porten til Vindolanda og adresserede direkte den romerske kejser med de nu berømte ord: ” Hr. Honorius, riv denne mur ned!”

Han slår fast, at folket har besejret undertrykkelse og diktatur, og han hylder de mange, som i tidens løb mistede livet under flugtforsøg over Hadrians Mur.

– De kunne tage deres liv, men de kunne aldrig nogensinde tage deres frihed, siger en bevæget Alba Gu Bràth, der lover, at muren brydes ned og de to lande genforenes.

Briter hjernevasket af romersk kultur

Modsat Borisisananus, er han overbevist om, at det bliver en stor udfordring at genforene to keltiske områder, der har været adskilt i tre århundreder.

– Briterne er hjernevasket af romersk ideologi og kultur. De har vænnet sig til vin, gulvvarme og magelige bade. De får et chok, når de opdager, at veje, villaer og akvædukter er fortid. Det kommer til at tage lang tid, før de når ned på vores levestandard og lave teknologiske niveau og lærer at spise fåremave og spille sækkepibe, men det er prisen værd, siger Alba Gu Bràth.

En genforening er måske mere end en fjern drøm. Kejser Honorius har over for Satyren varslet, at romerne nu forlader Britannien og trækker deres tropper og embedsfolk hjem. Ifølge iagttagere kan det betyde hele Marmortæppets fald og opløsning af det romerske imperium.

Foto: Mike Bishop, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Hadrians mur faldet: Britannia og Caledonia genforenes"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*