Latinlærer indkaldt som tolk løser mysterium om forsvundne legioner 4.68/5 (25)

En tjans som tolk har givet lektor Anton Marcussen fra Tønder Gymnasium mulighed for at opklare hele to mysterier, der har eksisteret i 2000 år: Hvad blev der af den romerske 9. legion og Crassus’ legion?

Opklaringen skete tirsdag morgen, da Syd- og Sønderjyllands Politi slog til, og anholdt flere tusinde mennesker, der uden om paskontrollen vandrede ind i Danmark via Oksevejen.

De anholdte var klædt som skuespillere i en sværd-og-sandal film i støvede rustninger. Hovedparten af de anholdte var udrustet med to blankvåben, der ikke overholder de tilladte mål i den danske knivlov.

Mændene blev derfor anholdt, og så startede et ræs mod tiden for at finde tolke, der kunne kommunikere med mændene, der tilsyneladende kun taler klassisk latin.  Heldigvis kunne lektor ved Tønder Gymnasium Anton Marcussen træde til.

– Jeg har i næsten 37 år undervist i oldtidskundskab og latin her på gymnasiet, og jeg har aldrig tidligere prøvet at blive indkaldt som tolk til et grundlovsmøde. Men efter ganske få minutter viste det sig at blive min karrieres højdepunkt. Det viste sig, at rustningerne og de medbragte ørne-bannere var ægte, og to store gåder fra romertiden samtidig blev opklaret, siger han.

På vej hjem til Spanien

Legionsørnene afslørede, at der var tale om resterne af de legendariske legioner Crassus og 9. legion. Crassus’ legion har været forsvundet siden 53 år før vor tidsregning, hvor soldaterne stak af fra et slag ved Carrhae i det nuværende Tyrkiet.

Den 9. legion har været væk siden år 120, hvor soldaterne for vild på ilmarch mod syd gennem England på vej til Holland. De to legioner har angiveligt genfundet hinanden i Kina omkring år 200. Siden har de forsøgt at finde vej tilbage til Spanien, hvorfra en del af soldaterne i den 9. legion stammer fra.

Latinlæreren kunne da heller ikke dy sig for i selve retssalen at gennemføre lidt praktisk undervisning i de to legioners historie foran den måbende dommer og anklager.

– Det dejligt at kunne hjælpe samfundet på denne måde efter alle disse år med en mildest talt begrænset interesse fra eleverne. Men her stod jeg i den lokale byret og opklarede to store mysterier, som selv Plutarch fortæller om. Er det ikke mageløst, spørger han.

Donerer TomTom-navigator

Anton Marcussen oplyser, at det hidtil bedste spor af de to legioner har været en række DNA-fund i blandt andet Kina. Nu kan man med interviews dog endeligt fastslå de romerske legioners skæbne.

– Det er fantastisk, at vi endegyldigt kan slå to streger under legionernes historie. Det er uden tvivl historien om verdens mest alvorlige fejlnavigation, siger lektoren og smiler som en sol.

De romerske legionærer står nu til at blive udvist, når de ellers har villet oplyse deres navn, rang og nummer og i øvrigt er blevet udstyret med et coronapas. Når de er klar, så står tropperne dog ikke uden hjælp, fastslår Anton Marcussen. Han vil donere sin aflagte TomTom-navigator til dem, så de endelig kan komme hjem.

– Jeg kan ikke finde ud af at betjene den, så den ligger alligevel bare i skuffen. Men med den, så kan jeg rent faktisk selv gøre noget for at påvirke verdenshistorien, siger han.

Foto: Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Latinlærer indkaldt som tolk løser mysterium om forsvundne legioner"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*