Harald Blåtands grav fundet under parcelhus i Haraldsted 4.45/5 (53)

Et foto af et kranium med en blå tand viser, at Harald Blåtand blev begravet i Haraldsted. Forsvundne dagbøger og en bortkommen ukendt krønike bekræfter det.

– Du kan selv se. Det er Harald Blåtands kranium. Der er ingen tvivl.

Arkæologen Svante van Oppspin fortæller ivrigt, mens han viser et gulnet foto af et kranium med en blå fortand. Kraniet er fundet af en skolelærer i en gammel gravkrypt i Haraldsted på Sjælland sammen med fornemme gravgaver.

Fotoet har en bekendt til en ven af Svante van Oppspin købt hos en marskandiser i Korsør.

– Butikken eksisterer desværre ikke længere, og min vens bekendte har glemt, hvor den lå, men ejeren fortalte ham, at det forestillede Harald Blåtands kranium. Med stor rabat solgte han ham også nogle dagbøger skrevet af den afdøde skolelærer, som fandt graven i en gammel krypt under en forsvundet kirkeruin, siger Svante van Oppspin til Satyren.

Dagbøgerne findes heller ikke længere. De gik til under en brand i køberens haveskur, men forinden havde køberens søster, som var meget interesseret i vikingetiden, læst dagbøgerne og genfortalt indholdet om vikingekongens grav i en korrespondance med en nu afdød tantes nabo i Bagenkop.

– Det er simpelt hen et svineheld, at hun gjorde det, siger van Oppspin og forklarer:

– Harald Blåtands grav eksisterer nemlig heller ikke længere, men ifølge gengivelsen af dagbøgerne i korrespondancen indeholdt den guldsmykker, et skrin fuld af sølvmønter og en miniaturerunesten, hvor der står: ”Hic resquit Haraldus Caeruleus Dentus (Her hviler Harald Blåtand, red.).

Fæstedskatten er Haralds guld

I dagbøgerne fortæller skolelæreren, hvordan en elev viste ham miniaturerunestenen, som ved første øjekast lignede en turistsouvenir. Den vakte alligevel lærerens nysgerrighed. Sammen med drengen opsøgte han fundstedet, som var ruinerne af, hvad lokale troede var en forladt svinestald. Det var i virkeligheden resterne af en gammel kirke.

Svante van Oppspin fortæller, hvordan de under en skjult lem i gulvet fandt nedgangen til Harald Blåtands grav. Her lå den mægtige vikingekonge i en krypt omgivet af rige skatte. De murede krypten til og vendte tilbage nogle uger senere blot for at opdage, at en jysk entreprenør havde gravet det hele væk og opført et parcelhus på stedet. Han ønskede ingen snushaner og bad dem forsvinde.

Heldigvis for skolelæreren havde han fotograferet Haralds kranium, men da han ville hente den lille runesten var drengen kommet til at sælge den, da han holdt loppemarked i haven.

Skolelæreren fik ikke fotograferet de rige skatte i graven, men heldigvis omtaler han i dagbøgerne, at entreprenøren kom fra Fæsted i Jylland, hvor arkæologer i 2016 udgravede en rig guldskat fra vikingetiden.

– Der er ingen tvivl om, at det er guldet fra Harald Blåtands grav, som entreprenøren har stjålet og gravet ned. Det viser hvor sindssygt rige gaver Harald fik med sig, siger Svante van Oppspin.

Ukendt krønike forsvandt i efterårsstorm

Alt dette lyder for utroligt, men det hele bekræftes af en krønike, Gesta Haraldstediensis, som skolelæreren fandt på loftet af præstegården i Haraldsted. Den er skrevet af Harald Blåtands personlige præst ved navn Fantastico.

Krøniken er desværre blevet borte. Svante van Oppspins vens bekendte spildte en kop te ud over den og hængte den til tørre på tøjsnoren, hvorfra den forsvandt i en efterårsstorm.

Heldigvis findes en afskrift, som søsteren til van Oppspins vens bekendte udfærdigede. Den fortæller blandt andet om, hvordan Harald Blåtand døde syg og nedbrudt ved Haraldsted.

Satyrens udsendte har dog svært ved at tro sine egne ører, men Svante van Oppspin bedyrer, at alt er sandt.

– Historien om Haralds grav og den ukendte krønike er jo så vild og utrolig, at ingen har fantasi til at udtænke den. Det faktum, at der i forløbet hverken optræder nazister eller begivenheder under anden verdenskrig taler stærkt for, at det mp være en sand beretning, siger han.

Svante van Oppspin har tilbudt Nationalmuseet, at de kan vise fotoet af Harald Blåtands kranium i museets nye vikingeudstilling. Han arbejder også på en bog om vikingekongens grav.

Illustration: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Harald Blåtands grav fundet under parcelhus i Haraldsted"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*