Kunstmalere i oprør: Daguerre ødelægger vores forretning 4.75/5 (16)

Med Louis Daguerres revolutionerende metode til fotografisk at gengive virkeligheden føler kunstmalere sig truet på deres brød.

Portrætmalere, genremalere og bataljemalere er i fare for at uddø. Sådan lyder advarslen fra en gruppe europæiske kunstnere, der føler sig truet af en ny opfindelse, som kan gengive virkeligheden en til en.

Det er den franske pioner inden for fotografisk kunst Louis Daguerre, som har udviklet den første lovende metode til at affotografere et objekt på papir og fiksere gengivelsen, så den holder evigt.

Det sender rystelser gennem kunstmalerfaget. Bataljemalere føler sig på længere sigt kunstnerisk og økonomisk truet af daguerreotypier.

– Det er en total forfladigelse af slagmaleriet, hvis man blot kan sende en billig daguerreotypist i felten med sit kamera, men heldigvis ligger kun de faldne stille nok til, at optagelsen ikke bliver rystet, siger bataljemaleren William Sadler, som sætter sin ild til at teknologiens primitivitet er dens værste modstander.

Portrætmalere føler sig truet

Heller ikke portrætkunstnerne er rolige.

– Jeg er bange for, at vore dage som udøvende kunstnere er talte, hvis man kan sætte sig i en stol i et atelier og få taget sit portræt på fem minutter. Det kan vi slet ikke konkurrere med, siger portrætmaleren Paul Delaroche.

Han håber på, at det malede portræt stadig vil være attraktivt for kunden.

– Vi kan forskønne modellen og undlade vorter og rådne tænder. Det kan et daguerreotypi ikke. Det vil altid fremstille virkeligheden præcis som den er, hvorimod vi som kunstnere kan lægge et filter af skønhed eller det modsatte ind over vore frembringelser, siger Delaroche og peger på, hvordan han malede en lille, fed og færdig Napoleons personlighed frem.

Vil revolutionere eroticakunst

Daguerre tager al ståhejen med knusende ro. Med sin opfindelse vil han demokratisere kunsten og bringe den ud i selv det fjerneste hjørne af verden.

– Alle får råd til at få deres portræt gengivet, og jeg vil blæse på kunstmalernes monopol på at afbilde verden, siger Daguerre, som spår sin opfindelse en strålende fremtid.

Dag for dag forbedrer han teknologien. Det er slet ikke utænkeligt, at daguerrotypier i fremtiden kan fremstilles i farver. Apparaterne bliver mindre og mindre. Inden århundredet er omme, vil de være allemandseje.

– De bliver så små, at de kan ligge i folks lommer. De kan have det med på ferie og forevige deres minder og tage sjove billeder af hinanden under fester, ligesom det vil revolutionere den trykte presse og markedet for erotica, spår Daguerre.

Han opfordrer derfor kunsten til at forny sig og begynde at lege med former og materialer, hvis kunstnerne ønsker at overleve.

Boulevard du Temple. Louis Daguerre.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kunstmalere i oprør: Daguerre ødelægger vores forretning"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*