Ny lov om tilgængelighed rammer også runesten og kalkmalerier 4.72/5 (18)

Danske runeristere og freskomalere raser: En ny lov betyder, at runesten og kalkmalerier skal gøres tilgængelige for personer med synsnedsættelse. Det vil smadre deres forretning.

– Ved Thors bukke, hvad skal det til for? Folk er analfabeter og kan i forvejen ikke læse, hvad der står på stenene.

Ordene kommer fra Sote Runemester. Han bakkes op af Morten Maler:

–  Hvad fanden er meningen? Ingen forstår jo alligevel, hvad præsten og munkene messer på latin, så hvorfor skal mine kalkmalerier være en undtagelse. Det er det rene idioti.

Deres vrede skyldes loven om tilgængelighed, som træder i kraft om få dage. Den medfører, at alle offentlige hjemmesider skal være brugbare for personer med nedsat syn. Loven gælder desuden også for runesten og kalkmalerier i kirkerne.

Det betyder, at stormænd, som rejser runesten, skal hverve sigemænd, som står ved stenen og læser teksten op for blinde og svagtseende, mens sigemænd i kirker og klostre skal forklare, hvad hvælvingernes kalkmalerier forestiller.

Spild af velrøvet sølv

De to håndværkere frygter, at loven vil medføre så store udgifter, at stormænd fravælger runesten og kirken bortprioriterer kalkmalerier.

Og noget tyder på, at deres frygt er berettiget.

Stormanden Ravnunge Tue, som har rejst adskillige runesten i Jylland er ikke vild med tanken om at spilde velrøvet sølv på sigemænd.

– Det giver ingen mening at stille mænd i flerholdsskifte alle årets dage, fordi Høder eller en blind olding kommer forbi i ny og næ, siger Ravunge Tue.

Også Ærkebiskoppen i Lund mener, at loven er overflødig, og udgifterne vil ruinere kirken.

– Det bliver meget dyrt, og jeg frygter, at det tvinger os til at udskrive niende i stedet for tiende, og vi på sigt vælger at overmale kalkmalerierne, så ingen får glæde af dem. Vi gør i forvejen meget for de blinde, som kan nyde duften fra røgelsen og præstens formfuldendte latin, siger Ærkebiskoppen, som vil søge Digitaliseringsstyrelsen om dispensation.

Ansæt arbejdsløse kunsthistorikere

Hos Digitaliseringsstyrelsen forklarer chefkonsulent Linda Braille, at de blot følger et EU-direktiv, som hun ikke kan dispensere fra. Hun foreslår, at stormændene og kirken tænker kreativt:

– Runer er hugget i sten, som de blinde kan lære at læse med fingrene, og det er jo langt mere inkluderende og billigere at benytte dem, siger Linda Braille og fortsætter:

– Ærkebiskoppen kan ansætte nogle af de mange arbejdsløse kunsthistorikere, som universiteterne spytter ud, inden de ender som konsulenter og projektledere i statslige styrelser, ligesom jeg gjorde.

Satyren erfarer, at loven om tilgængelighed udvides til også at omfatte genforeningssten og femte maj sten.

Foto: Orf3us, Wikimedia

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ny lov om tilgængelighed rammer også runesten og kalkmalerier"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*