Etnografer i chok: Klan af neandertalere har levet uforstyrret i Danmark i 130.000 år 4.71/5 (41)

En overraskende opdagelse i en blodprøve danner baggrund for en helt utrolig afsløring på Mors, et lille samfund af neandertalere.

Nogle gange er der længere mellem to landsbyer ved siden af hinanden, end der er mellem stjerner på himlen.

Sådan har man altid sagt på Mors, hvor der ikke altid har været kærlige følelser mellem de små bysamfund på hver sin side af en bæk, for slet ikke at tale om de fjerne byer i Salling og på Thyland.

Nu har en blodprøve fra en 55-årig jæger fra Dråby udtaget på Saxhøj Lægeklinik imidlertid vakt international opsigt. En komplet sekventering af generne hos den 55-årige, tætbyggede og drukfældige patient afslørede, at blodet i virkeligheden ikke stammede fra et moderne menneske.

– Det kom som et chok for os, da vi slog fast, at hans genotype godt nok var at finde i vores systemer, men kun kendt fra analyser af fortidigt DNA. Patienten er neanderthaler, siger læge Jeanette Sejrsø til Satyren.

Svær opgave

Et grundigt feltarbejde i Vestre Dråby afslørede, at alle indbyggere i landsbyen, på nær tre, genetisk set er neandertalere, organiseret efter det gammelkendte mønster i en klan. 

– Det svære er ikke at analysere blodet, eller at kortlægge det meget nære slægtskab mellem indbyggerne i landsbyen. Det svære var at komme nær de mange i lokalsamfundet, der ellers ikke er vant til at se nogen ude fra den helt nære egn. Det handlede simpelthen om at vinde deres tillid, fortæller Jeanette Sejrsø.

Hun oplyser, at nøglen var at deltage i landsbyens fælles aktiviteter som for eksempel at sanke bær og dykke efter blåmuslinger i Limfjorden.

Der er ikke den store forskel på den måde, som klanmedlemmerne lever på, og livet i andre mindre byer i området. En række karakteristiske mandelformede redskaber som håndkiler, og primitive redskaber lavet af hjertemusling og hjortetak i køkkenskufferne adskiller sig dog fra normen i typiske danske køkkener.

– Det kan godt være, at det ser mere groft og rustikt ud i vores øjne. Men vi må huske på, at der ligger mange hundrede tusinde års udviklingsarbejde bag genstandenes design.  Det er ikke lige noget, man dropper, fastslår Jeanette Sejrsø.

Det menes, at forfædrene til landsbyboerne gennem tiden har tilpasset sig til de gældende forhold i området uanset så om landskabet var skov, kilometerhøj bræ, iskold tundra, delvist oversvømmet ø – eller som i øjeblikket et landbrugssamfund.

Ryster forskere

Fundet af neandertalgruppen på den nordlige del af Mors har dog rystet forskere i hele kongeriget. 

– Mange har længe undret sig over, at der ikke er fundet spor af neandertalere i Danmark. Spørgsmålet er dog, om det er fordi de i virkeligheden bare har været her hele tiden og har været gode til at genanvende deres redskaber. Det passer godt ind i vores fundbillede, hvor vi også har fundet en større mængde pantflasker på adressen, siger etnograf Joxanaton Ålund fra Aarhus Universitet.

Det overvejes nu, om en række neandertalfund gjort lige syd for den dansk-tyske grænse i virkeligheden kan forbindes med en ekspedition foretaget af klanen fra Mors til grænsehandelsbutikker i Tyskland.

Mashup; Grant Wood og Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Etnografer i chok: Klan af neandertalere har levet uforstyrret i Danmark i 130.000 år"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*