Rasende skjalde anklager De Små Synger for censur 4.73/5 (11)

En række middelalderlige komponister og skjalde anklager nu sangbogen ‘De Små Synger’ for censur og truer redaktører med sagsanlæg.

– Selvom en kirkebygning er gammel, så betyder det jo ikke, at det er frit for enhver at ødelægge den. Det samme gælder for vores musik.

Sådan siger komponisten Guillaume de Machaut. Han står i spidsen for en større gruppe middelalderlige komponister og skjalde. De har netop hyret danske advokater i et forsøg på at beskytte middelalderkulturen mod ødelæggelse.

Kunstnerne har gang på gang de sidste 100 år oplevet, at deres værker bliver brugt som ‘inspiration’ til andres værker, eller slet og ret bliver brugt til at repræsentere ideer, der slet ikke er i overensstemmelse med værkets oprindelige tanker.

Misbrugt til børnesange

Værst af alle steder sker det i ‘De Små Synger’, mener Guillaume de Machaut.

– Tag nu for eksempel den fine sang ”En pige gik i enge” fra 1300-tallet, hvor en uskyldig pige i engen forføres af en ridder. Det var en munter frankisk vise, en virelais. Den blev skrevet for at give en lystig og sjov stemning til de mange afterparties efter bymarkeder og den slags. Den er nu totalt forvansket efter en gruppe dansklærere hev tænderne ud på visen og lavede det om til en børnesang i ‘De Små Synger’, siger han.

Sangen havde i sin oprindelige version en sjov sangleg tilknyttet, så de dansende kom nær hinanden, og en ganske pornografisk slutning. Den kunne inspirere de dansende til, hvad de ellers skulle bruge aftenen på. Det var en vigtig sang i en tid, hvor der ikke var nogen seksualundervisning. Men den slags havde lærerstanden i 1920’erne jo ingen respekt for, forklarer Guillaume de Machaut.

– Det var jo alt andet end en børnesang. Alligevel vaskede man den stueren. Man skar den frække halvdel ud af visen, og pumpede den så ind i generation efter generation af børn i Danmark i mere end 100 år. Ingen kender længere det oprindelige værk. De kender kun den forvanskede mellemkrigsversion, hvor man victimblamer pigen og endda gør det til, at det er pigen, der bliver forelsket, og ikke ridderen, der kun er ude på sjov i dag, og måske i morgen er det med en anden, siger han.

Som at lave 50 shades til børnefortælling

Han sammenligner det med at lave en børnevenlig version af romanen “50 Shades of Gray”, hvor det i stedet for voksne, der leger med voksenlegetøj, er børn, der uskyldigt leger med børnelegetøj.

– Det kan man jo ikke. Det ville ødelægge alle de oprindelige tanker bag værket, fastslår han.

Gruppen af kunstnere er i øjeblikket i gang med at lave en liste over ødelagte værker for at at sende sagen i retten. Målet er angiveligt både at opnå fogedforbud mod børnesangbogen, men også at få tort for forvanskning af det oprindelige værk.

Illustation: Proudhon Blodhunger.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Rasende skjalde anklager De Små Synger for censur"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*