Maskerede arkæologer stormer og brænder vikingelanghus ned til grunden 4.57/5 (23)

Foto: Thiery, Flickr

En gruppe arkæologer stormede i weekenden fortidsmindet Trelleborg og brændte det rekonstruerede langhus ned til grunden. Det 82 år gamle vikingetidshus skulle ellers restaureres.

Beredskab fra hele Vestsjælland blev i weekenden udkommanderet til en voldsom brand på fortidsmindet og museet Trelleborg nord for Slagelse.

Her nedbrændte den 82 år gamle rekonstruktion af et langhus. Det skete efter et angreb udført af forargede arkæologer iklædt rekonstruktioner af kamptøj fra vikingetiden, bevæbnet med kampøkser og hjelme uden horn.

Det oplyser Rigspolitiets Særlige Afdeling for hiStoriSk vandaliSme (SASSS).

– Det er meget alvorligt, fordi arkæologerne med deres handling så tydeligt affejer en tidlig tolkning af, hvordan langhuse måske kunne have set ud, siger efterforskningsleder Mogens Mogensen fra SASSS, der har overtaget efterforskningen fra det lokale politi.

Udsender manifest

De vandaliserende arkæologer har udsendt et manifest efter ildspåsættelsen. De forklarer deres handling med, at huset hverken passer med de arkæologiske fund, eller er i overensstemmelse med, hvordan man mener husene på både ringborgene eller for den sags skyld i resten af landet så ud eller fungerede i vikingetiden.

– Dette hus er bygget, så det ikke engang passede med den viden man havde efter udgravningerne af Trelleborg i 1942. Den er baseret på fejltolkninger. Den er farvet af det politiske klima i netop de år, hvor den blev bygget. Den er så fyldt med fejl, at flammerne er det eneste, der kan gøre den relevant i et arkæologisk perspektiv, lyder det i manifestet, som Satyren erfarer er forfattet i fællesskab af en meget lang række arkæologer fra det internationale vikingeforskningsmiljø.

Satyren har forsøgt at få en kommentar til handlingen fra nogle af mulige medgerningsmænd. Vi ville også gerne have svar på, hvorfor de ved ildspåsættelsen var iført vikingegevanter.

Vil forske i brandtomt

Det er dog kun lykkedes at få en afskrift af det oprindelige manifest. Heri fremgår det, at nedbrændingen sker, fordi huset nu var faldefærdigt og stod over for en dyr renovering betalt af hele 14 fonde, hvor alt træværk i huset skulle udskiftes.

– De midler, som man ville bruge på det falske langhus kan man i stedet bruge på at skabe en ny rekonstruktion. En, der er i overensstemmelse med nutidig viden om ringborgene og datidens byggestil, lyder det syrligt i manifestet fra arkæologerne, som Satyren dog kun har set i en utydelig afskrift foretaget på en serviet med rødvinspletter.

Langhuset på Trelleborg er den ældste bestående rekonstruktion af et langhus fra vikingetiden i Danmark. Modsat den nye hal i Sagnlandet Lejre overholder det således ikke det gældende byggereglement. Derfor var der heller ikke taget højde for de moderne krav til brandsikkerhed i konstruktionen.

SASSS oplyser, at de har hyret en række retsarkæologer. De skal foretage en retsteknisk undersøgelse af brandtomten, men det er man nu i tvivl om, var en god beslutning.

– Retsarkæologerne har været så begejstrede for opgaven, at det er bekymrende. Spørgsmålet er, om de virkelig er nødt til at søge i to meters dybde under hele brandtomten for at lede efter spor på ildspåsættelsen, siger Mogens Mogensen fra SASSS.

Foto: Thiery, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Maskerede arkæologer stormer og brænder vikingelanghus ned til grunden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*