Detektorfolk hærger antikvitetsforretning specialiseret i sølvtøj 4.68/5 (19)

Foto: Jean-pol Grandmont

Detektorførere afholdt uønsket detektortræf i antikforretningen Royal Silver i Kompagnistræde i København. Chokeret indehaver sigtes nu for ulovlig omgang med danefæ.

– Jeg har aldrig før set så stor en sølvskat. Vi taler om flere tons sølv gemt af vejen. Det bliver den vildeste danefædusør, Nationalmuseet nogensinde udbetaler.

Sådan siger Oliver Seeker. Han er nystartet metaldetektorfører, og sammen med fem andre nybegyndere afholdt han et uautoriseret detektortræf i Royal Silver i Kompagnistræde. Det er Københavns ældste forhandler af antikt sølvtøj.

Til Satyren forklarer Oliver Seeker, at han og detektorvennerne kun af nød opsøgte Royal Silver, da han skulle indvie den metaldetektor, han havde fået i julegave.

– Regnen pissede ned, og vi var blevet jaget væk af flere vrede lodsejere, som ikke ville have os rendende. En af gutterne foreslog, at vi tog ind til København for at afsøge gaderne for skillemønt. Pludselig stod vi udenfor butikken og fik et gigantisk udslag på detektoren. Derfor begyndte vi at undersøge stedet nærmere, siger Oliver Seeker.

Han understreger, at de ikke gravede, men kun indsamlede det, som allerede var synligt.

Butiksindehaver sigtet

Satyren har talt med indehaver Desiree Silberkopff, som chokeret viser rundt i den hærgede butik, der er fuldstændigt rippet for indhold.

– Alle de skønne ting fra Georg Jensen, Hertz og Mikkelsen. Alle de elegante barokkandelabre, empireskåle og sølvbestik fra fire århundreder er væk, lyder det fra den grådkvalte antikvitetshandler.

Hun fortæller, hvordan de pludselig væltede ind med deres larmende apparater og beskidte gummistøvler. Hun fortæller, hvordan de flåede det kostbare sølvtøj ned af hylderne og puttede det i poser med GPS-koordinater.

Hun forsøgte forgæves at få dem til at stoppe, men endte med at tilkalde politiet.

Forgæves viste det sig. Politiet lod hærværksmændene gå. I stedet måtte hun selv lide den ydmygende tort at blive lagt i håndjern, ført bort og sigtet for ulovlig omgang med danefæ.

Overdraget til Nationalmuseet

Over for Satyren bekræfter Københavns politi forløbet.

– I Danmark er det tilladt at gå med metaldetektor. Kollegaerne tjekkede op på lovgivningen, og der er intet, der forbyder nogen at afsøge butikker med en metaldetektor, siger politikommissær Lasse Kasjotsen.

Han bekræfter, at butiksindehaveren efterforskes for ulovlig omgang med danefæ.

– Detektorførerne fortalte, at de var stødt på en stor sølvskat, som uden tvivl var danefæ. Vi ved jo, at der foregår en stor international handel med ulovlige antikviteter, og vi har fået bekræftet fra Nationalmuseet, at det er ulovligt at sælge danefæ, siger Lasse Kasjotsen.

De beslaglagte koster er overdraget til Nationalmuseet, som skal vurdere sølvtøjets værdi og historiske betydning, inden der kan rejses tiltale mod butiksejeren.

Foto: Jean-pol Grandmont, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Detektorfolk hærger antikvitetsforretning specialiseret i sølvtøj"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*