Arkæologer arresteret: Står til udlevering til international domstol 4.85/5 (20)

Seks danske arkæologer er blevet anholdt og sigtet for meddelagtighed i en omfattende krigsforbrydelse ved Alken Enge.

– Det er rystende. De har bare passet deres arbejde.

Sådan siger forsvarsadvokat Ingelise Stoltenberg om en mørkelagt sag, hvor seks danske arkæologer er blevet fængslet for at ødelægge vigtige spor i en krigsforbrydersag om massedrab i Alken Enge, hvor mindst 150 mennesker blev brutalt henrettet i romersk jernalder.

Satyren kan på grund af et navneforbud ikke nævne hverken de anholdtes navne, eller navnet på det store, toneangivne, østjyske museum nær Aarhus, hvor de er ansat. 

Ifølge vores oplysninger er det hele graveholdet, der er blevet arresteret. Derudover er yderligere en leder fra museet blevet sigtet i sagen, ligesom Retsmedicinsk Institut ved Panuminstituttet i København angiveligt er blevet ransaget under et omfattende politiopbud. Det har ikke været muligt at få opklaret, om nogen er blevet anholdt eller sigtet ved denne aktion.

Ødelægger gerningssted

En anklager ved Den Internationale Straffedomstol under FN kalder det forfærdende, at de danske arkæologer har ødelagt et vigtigt gerningssted af betydning for en lang række sager rettet mod germanske stormænd fra jernalderen.

– Vi ved, at ofrene for denne forbrydelse mod menneskeheden måtte udholde omfattende tortur før de brutalt blev dræbt af deres bødler. Med denne popsmarte udgravning har de danske arkæologer i en jagt på kortlivede sensationer ødelagt muligheden for at opklare hundredvis af drab. Det kan vi ikke se igennem fingre med, siger den senegalesiske særanklager Metit Gros Pain til Satyren. 

Drab på børn indgår i sag

Der er ingen forældelsesfrist på drab, og håbet var derfor, at en retsarkæologisk udgravning kunne levere nye spor i sagen mod de indtil videre ukendte gerningsmænd.

– Der er fundet næsten 2100 knoglestykker i mosen, der tilsammen skaber et puslespil over den mægtige forbrydelse, der førte til de mindst 150 personers død. Blandt de dræbte var drenge på 12-13 år. Nu kan vi ikke sikre dem fred, siger særanklageren og slår opgivende ud med armene.

Han oplyser, at også spor fra det næsten samtidige Varusslag i Tyskland indgår i sagen, uden at han dog vil komme ind på, om de samme germanske ledere kan stå bag begge massakrer.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Arkæologer arresteret: Står til udlevering til international domstol"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*