Retten til at blive glemt: Corfitz Ulfeldts skamstøtte fjernes 4.88/5 (8)

Efter 358 år slettes Corfitz Ulfeldts data. Skamstøtten over ham skal flyttes for at indgå i udstilling om historisk udskamning.

Selv den største landsforræder skal ikke for evigt udskammes og stilles til spot og spe for almuen. Derfor har Statsministeriets Udvalg for Historiske Omdømmer imødekommet Corfitz Ulfeldts ansøgning om at få slettet alle registreringer af ham som landsforræder.

– Statsmænd, diplomater og politikere har krav på et vist frirum omkring deres personlige eftermæler. De har om nogen en ret til at blive glemt og få deres personlige data slettet af historien, siger udvalgspræsident Beatrice Strüger-Naune.

Hun understreger, at der ikke er tale om en rehabilitering af Corfitz Ulfeldt. Det er blot en imødekommelse af GDPR-forordningens regulativer om historiske personers ret til sletning af personlige oplysninger og monumenter.

Det er en meget tilfreds Corfitz Ulfeldt, som Satyren har talt med. Han glæder sig til at forsvinde ud af danskernes fælles hukommelse.

– Jeg er siden 1663 blevet mindet om, at min patriotiske indsats for mig selv og Danmark ikke faldt i god jord hos magteliten omkring Hans Majestæt Kongen, siger en tilfreds Corfitz Ulfeldt og fortsætter:

– Også min elskede hustru Leonora Christina måtte tilbringe 22 år i fængsel på grund af folkestemningen, for derefter at få straffen skærpet og blive deporteret til Lolland. Mange hundrede år senere oplevede hun den tort, at Danmarks Radio skrotter en tv-serie om hende. Det er ren victim blaming.

Historien revurderes

De historiebøger, hvor Corfitz Ulfeldt omtales, skal nu revideres. Også hans skamstøtte fjernes fra Nationalmuseets palæhave, hvor den står i dag. Den destrueres ikke, men skal i stedet indgå i Den Kongelige Afstøbningssamlingens ikonografiske rædselskabinet.

Til Satyren oplyser chef for Afstøbningssamlingens historiske monumentsektion Anton Sokkel, at skamstøtten skal udstilles sammen med de kongelige rytterstatuer, portrætter, buster og gadenavnsskilte, som museet forventer at indlemme i stor stil.

– I takt med at bybilledet rematerialiseres, modtager vi de overflødige effekter. Vi vil skabe en didaktisk udstilling af monumenter sat over tvivlsomme historiske individer eller er rejst for at udskamme personer, siger Anton Sokkel.

Han tilføjer, at Afstøbningssamlingen er særligt udpeget til at huse udstillingen, da stedet er lukket på ubestemt tid.

Politisk skandale

Politisk har sletningen af Corfitz Ulfeldts historiske ugerninger vakt stor opstandelse. De konservatives leder Søren Pape Poulsen er fortørnet over beslutningen.

– Den afgørelse har Statsministeren orkestreret alene af hensyn til sit eget og sin departementschefs eftermæle, så hun også kan påberåbe sig retten til at blive glemt, når det viser sig, at det bliver for belastende, siger Søren Pape Poulsen.

Satyren erfarer, at forhenværende statsminister Erik Scavenius og tidligere justitsminister P.A. Alberti også vil påkalde sig retten til at blive glemt, mens Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen opfordrer Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg (forkortet af red.) til også at følge Corfitz Ulfeldts eksempel.

Foto: Papposilenos.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Retten til at blive glemt: Corfitz Ulfeldts skamstøtte fjernes"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*