Satyren beklager: Krostue i Ribe var torturkammer 4.73/5 (22)

Satyren bringer denne berigtigelse, efter en af vores artikler desværre viste sig at være forkert.

Efter aftale med Museet Hex i Ribe bringer Satyren denne berigtigelse.

I en artikel bragt i foråret 1981 skrev Satyren, at der var fundet en nedlagt krostue under et hus det gamle Ribe. Fundet blev angiveligt gjort under et renoveringsarbejde i en kælder.

Nu viser det sig imidlertid, at der ikke var tale om en krostue. Det er derimod et torturkammer, som blev benyttet af Ribes biskopper under den ortodokse protestantisme i tiden frem mod 1680.

Rummet er blevet benyttet som torturkammer under en række hekseprocesser i byen, og Satyren medgiver museet, at det var en let konklusion at tro, at blot fordi der blev fundet glasskår fra knuste spiritusflasker, en fin kamin med ragebinde og en aflang bænk i rummet, så var der tale om en krostue.

Ikke SM-klub

Ribebispen Peder Jensen Hegelund er stadig vred over artiklen. Han mener, den er med til at plette et rum, der fungerer som arbejdsplads for Guds redskaber.

– At kalde det en kro er næsten lige så syndigt som at udråbe det hele til en SM- swingerklub. Det er uvederhæftigt, utroværdigt og utilgiveligt, siger han.

Satyren medgiver, at der ingen faglige begrundelser var for at konkludere, at der var tale om en krostue. Den oprindelige artikel er derfor nu udskiftet med en artikel med teksten: Du må ikke lyve gentaget 30 gange. Desuden skal de 51 ansatte på mediet fremover skrive citater fra Luthers Katekismus i deres kladdehæfter.

– Vi handlede i bedste mening. Efter vi havde hørt om historien var vi nødt til at få den ud, før andre scorede ideen. Derfor var vi måske lidt overfladiske med researchen, udtaler Satyrenss chefredaktør, som ønsker at være anonym, men redaktionen kender hans navn og ved, hvor han bor.

Nedsætter sandhedskommission

Per Hjort Spliids fra Museet Hex er dog ikke tilfreds med berigtigelsen. Han mener, at det er en skærpende omstændighed, at der skulle gå mere end 40 år, før det anerkendte historiefagblad reagerede på hans henvendelse.

– Når Satyren vælger at gå med en kulørt og åbenlyst for simpel fortolkning af de historiske data, så er det med til at sænke niveauet på al historisk journalistik i Danmark. I er en pestbyld på hele Danmark, og jeg håber, at I må blive forbandede og leve med sygdom resten af jeres liv, siger han til mediet.

Ud over at beklage og berigtige fejlen, så har Satyren endvidere nedsat en sandhedskommission, der skal undersøge og muligvis berigtige samtlige artikler forfattet mellem 1980 og 1981, hvor mediets fagmedarbejdere angiveligt havde et forlænget sommerjob som brunt bud på Christiania.  

Satyren beklager i øvrigt alle fejl, som vi nogensinde har begået.

Foto: David Ball, Wikipedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Satyren beklager: Krostue i Ribe var torturkammer"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*