Nyt oplevelsescenter for tidsånden: Museum Zeitgeist kommer på Finansloven 4.82/5 (17)

Snart kan du opleve tidsånden på Museum Zeitgeist. Helt i tidsåndens tegn udstyres det med antidiskursive Svend Brinkmann-knapper.

Hvad har surdej og humletung pale ale til fælles? Hvordan hænger mindfulness og halvmaraton sammen, og hvad er fællesnævneren mellem identitetspolitik og verdensmål?

Svaret er tidsånden, og den kommer nu på museum. Et flertal uden om oppositionen har besluttet at afsætte udvikingsmidler på Finansloven til et tidsåndens oplevelsescenter.

Eksklusivt for Satyren løfter museets kommende direktør, den estiske åndsantropolog Aja Vaim, en lille flig af museets indhold og raison d’etre.

– Tidsånden er flygtig. Derfor er det altafgørende, at den indfanges, bevares for eftertiden og udstilles, siger Aja Vaim.

Hun fortæller, at dele af museet indrettes med hvide vægge. Her kan gæsten kan projicere sine egne subjektive forestillinger om tidens intellektuelle og kulturelle habitus gennem tidsåndens gældende dictum: ”hvad synes du selv”.

– Gæsten får frit spil. Der er intet som er forkert, og gæsten kan føle sig tryg, fordi der er tale om monologbaseret selvsuggestion i jegets trygge safespace, siger hun.

Historieløst og uden normer

Museumsdirektøren gør meget ud af, at Museum Zeitgeist skal være normløst og historieløst i såvel form som indhold for at være en troværdig og samtidstro udlægning af tidsånden.

– Filosoffer som Kierkegaard, Herder og Hegel hører med deres normative udlægninger af tidsånden absolut ikke til i et progressivt erfaringsrum. Det moderne menneske har mere behov for selvbekræftelse i tidens uforpligtende strømninger end hvide mænds reaktionære betragtninger, lyder det fra Aja Vaim.

Museets direktør frygter ikke, at museet bliver for diffust.

– Nej, der bliver rig lejlighed til at møde tidsånden konkret og i øjenhøjde med gæsten. Det er helt i tråd med tidsånden, siger hun.

Gæsten vil møde tidsåndens toneangivende ikoner såsom Jim Lyngvild, Thomas Blachmann og Lakserytteren, ligesom partiet Alternativet får sit eget rum, mens andre rum formidler den herskende tidsånds store fænomener som borgerinddragelse, disruption, identitetspolitik og undersøgelseskommissioner.

Antidiskursive Svend Brinkmann-knapper

Føler den besøgende, at det bliver for oppustet og abstrakt, så er der hjælp at hente.

– Vi installerer regressive og antidiskursive Svend Brinkmann-knapper med tendenskritiske refleksioner. De skal sætte oplevelsen i bakgear og få betragteren til at reflektere over, om refleksion over tidsåndens refleksioner ikke også er ganske tidstypisk, reflekterer Aja Vaim.

Hun vil benytte finanslovsmidlerne til yderligere fordunkling af konceptet. Det bliver imidlertid ikke det nyoprettede Kulturens Analyseinstitut, som får til opgave at udarbejde en uigennemskuelig analyse af museets samfundsværdi. Som en potentiel kommende genstand i Museum Zeitgeists samlinger erklæres Analyseinstituttet for inhabilt.

Foto: Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Nyt oplevelsescenter for tidsånden: Museum Zeitgeist kommer på Finansloven"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*