Danske amatørarkitekter stifter foreningen Mindre God Byggeskik. Den skal fremme brugen af billige, kunstige materialer i dansk byggeri og styrke doven arkitektur.
Der var stuvende fuldt, da toppen af autodidakte amatørarkitekter mødtes i BLOX i København for at gøre op med det udprægede snobberi, som hersker i danske arkitekturkredse.
Midlet og vejen til en mere folkelig arkitektur er Foreningen Mindre God Byggeskik, som blev stiftet ved samme lejlighed.
Som formand valgtes Halgrim T. Huus. Han er selvlært arkitekt og tidligere vinder af DK4’s seersucces ”Muremestre og makværk”. Her konkurrerer amatørarkitekter om selv at tegne og opføre deres egne huse.
Inspireret af Bauhaus
Halgrim T. Huus siger til Satyren, at foreningen helt bevidst har valgt navnet som en modbevægelse til dansk arkitekturs største succes, arkitekturretningen Bedre Byggeskik, som prædikede en enkel, stram og taktfast arkitektur opført i kvalitetsmaterialer.
– Nu skal det være slut med fisefornemme arkitekter med fald i håret og halstørklæde om halsen, som prædiker kvalitet og slår streger på papiret hen over hovedet på almindelige mennesker. Vi vil anerkende den folkelige frigørelse af bygningsmassen. Vi vil hylde ballonvinduer, gasbeton, plasttagrender, aluminiumsudestuer og terrasser i betonfliser, siger Halgrim T. Huus.
Om inspirationen til Mindre God Byggeskik, forklarer formanden.
– Vi er stærkt inspireret af Bauhaus som er det noget af det ypperste jeg kender. Det er i den ånd vi vil udbrede kendskabet til standardiserede byggematerialer og fremme plastik og kunststoffer i dansk arkitektur.
På spørgsmålet om, hvordan han vil videreføre og modernisere Walter Gropius’ og Mies van der Rohes Bauhausskoles arkitektoniske filosofi, studser han og ser lettere forvirret på Satyrens udsendte.
Han siger, at han ikke kender de to nævnte personer, og at han referer til sit lokale Bauhaus byggemarked, hvor butikschefen hedder Henning, og han er altid frisk med et godt gør-det-selv råd.
Opgør med lokalplansfascismen
Mindre God Byggeskik har også ambitioner om et opgør med kommunernes lokalplaner og deres stramme krav til bygningsmassens fremtoning.
Halgrim T. Huus forstår ikke kommunernes rigide krav, som lægger bånd på hus- og villaejeres kreativitet og spontanitet, når de bygger selv og renoverer.
– Jeg synes faktisk, at et bindingsværkshus med sortglaseret tegl er smukt, og et dobbelthus med to forskellige farver på facaden og uens vinduer hylder mangfoldigheden. Det bør kommunerne bakke op om, lyder det fra Halgrim T. Huus.
Mindre god byggeskik har indstiftet prisen Årets Silvan, som uddeles til arkitektur skabt i foreningens ånd. Vinderen er det projekt, som i årets løb har skabt flest vrede kommentarer i pressen og på sociale medier.
Foto: Pxhere.
Be the first to comment on "Mindre God Byggeskik: Ny dansk arkitekturretning ser dagens lys"