Olfert Fischer benægter voldskultur i flåden: Det er ikke Herlufsholm Skole 4.94/5 (16)

Søhelt og viceadmiral i flåden Olfert Fischer afviser Satyrens afsløringer af en rektal volds- og krænkelseskultur i flåden.

Letmatros Peter Rasmussen sov sødt i sin køje på matrosdækket ombord på fregatten Nausea, da han pludselig blev vækket af larm og spektakel. Mørket blev sønderrevet af blussende skibslygter, og fulde officerer entrede dækket med trukne huggerter.

Han krøb sammen under tæppet og bad til Gud, at han måtte gå fri denne gang, men Vorherre hørte ham ikke. Tæppet blev brutalt trukket af ham og fem fulde søløjtnanter stod bøjet grinende over ham.

– De spurgte mig, om mors lille letmatros ville lege buksetrold. Så gav de mig lammere og sherifstjerner. De væltede mig ud af køjen, gav mig trælår og smækkede mig i den bare med den flade side af deres huggerter, fortæller letmatrosen.

Hans stemme knækker over. Han kæmper med ordene.

– Og så stak de hver især en finger op i min numse, som var jeg en simpel kostskoledreng på Herlufsholm, siger han og bryder sammen i gråd.

En syg kultur

Letmatros Rasmussens oplevelser er blot en af mange beretninger om en syg krænkelses- og voldskultur i flåden, som Satyren har afdækket.

Satyren kan berette om et ydmygende straffesystem. Matroser får stukket svabere op i anus, hvis de sjusker med at vaske dækket. De får kørt ladestokke op i enden, hvis de rammer forbi under skydeøvelser. Navigatører oplever at få stukket deres sekstant op i bagi, hvis de udstikker forkert kurs, og udkiggen må rense kikkertrøret, hvis han overser et skib i horisonten.

Satyren har konfronteret viceadmiral Olfert Fischer med de uhyrlige beretninger. Han er som chef for flådens velfærdskontor ansvarlig for disciplinen ombord på orlogsfartøjerne.

Vi møder ham på hans kontor, hvor han taler med os stående. Han forklarer, at han aftenen før deltog i den årlige Matrosenfeier, hvor flådens menige mandskab og officerer bytter roller for en dag. Han har derfor vanskeligt ved at sidde.

Han bagatelliserer letmatros Rasmussens oplevelser.

– Nu får De det jo til at lydes som om, at flåden er Herlufsholm Kostskole, og vi ikke bestiller andet end at mishandle hinanden og stikke ting op i numsen på alt og alle. Sådan er det altså ikke. Vi bruger også meget tid på kølhalinger, pisk og mastestraf. I går lod jeg koksmaten på korvetten Herluf Trolle gå planken ud med en spegepølse stukket op i rektum, siger Olfert Fischer.

Afviser alle anklager

Viceadmiralen afviser kritikken og anklagerne om en toksisk machokultur i flåden. Han betegner det som stolte traditioner og lystige lege, der hærder, disciplinerer og styrker sammenholdet, men der er grænser.

– Vi skrider omgående ind, hvis nogen går over stregen. Det skete så sent som i forgårs, hvor røret på en 12 punds viste sig at være for stor en belastning for kanoner Bertelsen, selvom han forsøgte at slappe af. De skyldige har fået to ugers køkkentjans og en porre som halefjer, siger Olfert Fischer.

Han oplyser, at han selv engang blev degraderet til matros for en mindre gruppevoldtægt.

– Det år på matrosdækket udvidede visse kropsåbninger og min indsigt i magthierarkiers natur. De skulle prøve det, siger han og tilføjer:

– Det kommer De til, hvis De skriver noget om dette i deres rygtekværn, så vil mine kækkeste søkadetter indvie dem i flådens rektale ritualer.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Olfert Fischer benægter voldskultur i flåden: Det er ikke Herlufsholm Skole"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*