Vingegaards tour-sejr kan være den største begivenhed i Glyngøres historie 4.86/5 (21)

Lokalhistorikere er i tvivl om, hvorvidt Jonas Vingegaards sejr i årets Tour de France er den største begivenhed i hjembyen Glyngøres historie.

Da Jonas Vingegaard søndag aften kørte over målstregen på Champs Elysees i Paris og blev kåret som vinder af Tour de France 2022, skrev han både cykelhistorie og Danmarkshistorie.

Men skrev han også Glyngørehistorie?

Ifølge en rundspørge gennemført af Satyren blandt syv borgere i Glyngøre mener 85,7 procent, at Jonas Vingegaard, som bor i byen, har skabt den største begivenhed i Glyngøres historie.

Satyren har taget temperaturen på Vingegaards Tour-sejr i Glyngøres lokalhistorikermiljø. Her hersker en mere afdæmpet vurdering af, hvorvidt den bedrift er større end hans svigermor Rosa Kildahls indsats i den store bagedyst 2017 og andre skelsættende begivenheder.

– Det er da en præstation at vinde Tour de France. Det kræver nu også sit at nå så langt som Rosa i Den store bagedyst. Om Tour-sejren ligefrem er den største og vigtigste begivenhed, der er overgået Glyngøre, er jeg nu ikke helt sikker på.

Sådan siger pensioneret sildesorterer Gerda Møller, som Satyren møder foran storskærmen på havnen i Glyngøre. Hun er leder af Arkiv Glyngøre.

Vil undgå Bjarne Riis-fælden

Gerda Møller maner til besindighed. Hun vil helst ikke træffe nogen afgørelse for tidligt.

– Vi skal jo lige være sikker på, at Jonas også er ren. Vi skal jo ikke dumme os ligesom Herning gjorde det i 1996 efter Bjarne Riis’ sejr, påpeger Gerda Møller.

Hendes lokalhistorikerkollega malermester Svend Rasmussen, som i dagens anledning er klædt i gul trøje og klaphat, ser lidt anderledes på den sag.

– Jonas har vundet to etaper, flere gule trøjer og den samlede sejr, mens Rosa kun fik mesterbagerforklædet en enkelt gang og røg ud i semifinalen. Jeg er ikke i tvivl om, at han formelt har skabt et større resultat, men om det er en Glyngørsk tusindårsbegivenhed, kan vi diskutere, han er jo tilflytter, endda fra Thy, siger en lidt skeptisk Svend Rasmussen.

Pløkke svenskere er større

Hvis det står til Arkiv Glyngøres æresmedlem pensioneret overlærer Ib Tunneldahl kvalificerer hverken Rosa Kildahls eller hendes svigersøns meritter til at være de vigtigste i byens historie.

Han siger til Satyren, at den ære skal tilfalde Ole Nilssøn Færgemand og hans gæve folk. Under Torstenssonkrigen i 1644 standsede de en svensk styrke ved færgestedet over Sallingsund.

– Ifølge amtmandens beretning skød de tre snese svenskere ned i et baghold. Resten flygtede i panik og kom aldrig tilbage, siger overlærer Tunneldahl og tilføjer til slut:

– Enhver kan bage en kage og køre et cykelløb, men det kræver nu en gang sin mand at pløkke knoppen af en svensker.

Foto: Papposilenos og TV2.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Vingegaards tour-sejr kan være den største begivenhed i Glyngøres historie"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*