Forundret fæstebonde: Jeg oplever ikke stigende forbrugerpriser og inflation 4.79/5 (19)

En pot mælk fra koen er stadig gratis. Flæsket fra fedegrisen koster fortsat ingenting, og rugbrødet betaler fæstebonde Jokum Povlsøn heller ikke noget for.

– Nej, jeg mærker intet til stigende priser. Det der inflation kender jeg heller ikke noget til. Det ved den gode Gud jeg ikke gør.

Fæstebonden Jokum Povlsøn, ryster på hovedet, da han svarer på Satyrens spørgsmål om, hvordan de stigende priser på alting påvirker hverdagen for ham, hans kone og deres otte børns på fæstegården på Djursland.

Han trækker på skuldrene over, at en liter økologisk sødmælk nu koster 18 kroner, et pund flæsk koster 75 kroner og man skal betale 25 kroner for to kilo hvedemel.

Hvor meget er det i skilling, vil han vide. Efter lidt hovedregning og kalibrering af historiske valutakurser er prisindekset på plads.

Øllet er gratis

Det er godt nok grumme meget, mener Jokum Povlsøn, men han oplever ikke de løbske priser på dagligvarer.

– Mælken fra koen er så gratis som altid, og så koster tykmælken og osten jo det samme. Grisen er på skov og æder olden, så heller ikke flæsket koster mig noget. Rugen til brødet og byggen til øllet dyrker jeg jo selv, endda økologisk, mens jeg bytter flæsk for sild med fiskerne ude ved fjorden.

– Heller ikke mine uldbenklæder eller filthatten koster mig noget, så det er kun en jydepotte i ny og næ, lidt tinknapper og en tur til smeden af og til, som koster skillinger.

Den eneste inflation, han møder, er den tid pigen bruger på at malke og karlene på at muge ud, pløje og tilså hans agre.

– De tager sig bedre og bedre tid til dagens dont, og årle får hanen dem snart ikke vækket, men det er jo ikke til at finde flittigt tyende nu om stunder, som er flinke til at bestille noget fra morgen til kvæld, Næ, nej. De vil jo hellere tante og fjase (forkortet af red.), ymter Jokum Povlsøn.

Få jer en gris

Heller ikke de stigende energipriser påvirker fæstebondens husholdning. Madam Povlsøn sanker frit husstandens brænde i skoven, og det kan hverken pest eller Zaren af Ruslands eskapader ændre prisen på.

Ej heller oversøiske kolonialvarer belaster Jokum Povlsøns budget.

– Nu er jeg jo en mand af pietismen, så hverken tobak, brystsukker eller kaffepunch nyder vi noget af, siger han og giver et råd til alle inflationsplagede danskere:

– Få jer en gris. Dyrk markenes afgrøder selv. Sank jeres eget brænde. Afstå fra kaffe, brændevin og ødsel luksus. Lev et dydigt liv, og bed til, at Gud står jer bi,. Så er I bjærget vel, lyder hans simple råd.

Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Forundret fæstebonde: Jeg oplever ikke stigende forbrugerpriser og inflation"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*