Nu hedder det Tollundpersonen: Kønshistoriker ønsker kønsneutral historie 4.68/5 (19)

Fremover skal historien være kønsneutral og omtale Egtvedpersonen og Tollundpersonen. Modstandere kalder det for kastration af historien.

Ingen ved, om Egtvedpigen og Skrydstruppigen identificerede sig som kvinder. Heller ingen ved, om Tollundmanden, de ægyptiske faraoner og middelalderens konger alle identificerede sig som mænd.

Derfor skal arkæologer og historikere holde op med at tilskrive historiens personer et bestemt køn og i stedet omtale dem kønsneutralt.

Det mener kønshistoriker og kommende prodekan ved Det Humanistiske Fakultet på Københavns Univeristet, Humane Androgynu, som selv gerne vil tiltales de eller ved navn.

Træt af “cistorikere”

Androgynu ønsker at bryde med historikernes binære og kønsnormative fremstilling af historiens persongalleri og bringe historieformidlingen i balance med nutidige normer.

– Det er på tide, at de ”cistorikere”, der lider af en kønnet historieopfattelse vågner op, siger Androgynu og understreger, at de i princippet ikke har noget imod cis-kønnede i historien

– Problemet er bare, at personerne jo er døde, så vi kan ikke spørge dem, om de identificerer sig med det køn, de blev tildelt ved fødslen, eller om de føler, at de tilhører et af de mange andre køn, der findes. Så for at være på den sikre side, er det mest korrekt, at de omtales uden specifikt køn, siger Humane Androgynu.

Derfor vil Androgynu have, at det fremover hedder Tollundpersonen og Egtvedpersonen, mens konger, kejsere, faraoner og præsidenter fremover omtales som regeringspersoner.

Humane Androgynu ønsker også, at navne på historiske personer kan feminiseres eller maskuliniseres alt efter den historie, som skal formidles og forskernes egne præferencer.

– Det er på tide, at vi taler om Kong Christiane 4. og Frederikke 8., og Tordenskjold har lige så meget ret til at være en sort, lesbisk transkvinde som en hvid, heteroseksuel mand, siger Androgynu.

Lettere at bevise kvindelige vikingekrigere

Den tilgang falder ikke i god jord hos historikere ved Saxo Instituttet på Københavns Universitet.

– Det er simpelthen kastration af historien og en uforskammet fornærmelse. Christian 4. (Christiane 4., red.) havde brændt hende (de, red.) på bålet som heks, hvis han havde oplevet dette vanvittige tiltag, siger en lektor, som ønsker at være anonym.

Universitetets arkæologer er mere åbne over for en kønsneutral historie, og de (ikke Androgynu. red) mener, at det har mange fordele.

– Det betyder, vi kan skrive historien om noget oftere, og det bliver væsentligt lettere at føre beviser for kvindelige krigere i vikingetiden, siger en lektor ved arkæologi.

Dekanen for Det Humanistiske Fakultet hilser en nonbinær og kønsneutral historiefremstilling velkommen og glæder sig til en god faglig debat, så længe debattørerne overholder det akademiske safe space på 50 meter i diameter omkring hver ansat og studerende ved Det Humanistiske Fakultet.

Foto: Tollundpersonen, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Nu hedder det Tollundpersonen: Kønshistoriker ønsker kønsneutral historie"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*