Satyrens jubilæumstaffel endte i metoo-skandale 5/5 (14)

Illustration: William Hogarth.

Medlemmer af Satyrens historiske redaktion kritiseres for misbrug og sexovergreb. Chefredaktøren erkender en usund kultur på den danske kulturbastion.

Da Satyren blev stiftet for fem år siden, blev det hurtigt en succes, og endte i løbet af få dage med at være Danmarks største historiemedie.

Nu er Satyrens fem-års jubilæumstaffel imidlertid selv blevet forsidestof, og alt den planlagte festivitas er blevet aflyst, mens en række politimyndigheder forsøger at finde ud af, hvad der egentlig skete under arrangementet. 

– Jeg har ingen kommentar. Overhovedet. Sluk den der båndoptager, siger chefredaktøren til Satyren efter en flere timer lang afhøring på politistationen i Næstved, hvor mediet officielt er hjemmehørende.

Episoderne under det stort opsatte taffel fandt ifølge flere kilder sted, da en række historiske konsulenter forgreb sig på nogle af det danske succesmedies unge praktikanter.

– Det viste sig at være en dårlig ide at servere sprut for vores kirkekorrespondent Hans Tausen, royal reporter Horik 2. og erhvervsanalytiker, slavebaronen Ernst Schimmelmann. Jeg er rystet over deres opførsel, siger chefredaktøren, der stadig er iklædt sit festtøj, inklusive den pikkelhjelm med indbygget 5G-antenne, som han stadig oftere bærer offentligt.

Forgreb sig på praktikanter

Chefredaktøren oplyser, at der er mange unge kvindelige praktikanter i medievirksomhedens researchteam. Det var netop i mødet mellem disse kvinder og de historiske konsulenter fra fortiden, at det gik galt. 

– Først forgreb de sig på kvinderne, derefter endte de i et indbyrdes slagsmål. Men det er svært. Man kan jo ikke kræve, at for eksempel en vikingekonge, en middelaldermunk eller en dansk slavebaron helt forstår nutidens normer. For pokker. Ikke engang nutidige  mænd som Jeppe Kofod eller Jes Dorph-Petersen har forstået det. Vi er alle et produkt af vores tid, siger han affejende.

Han tilføjer, at han er lettet over, at episoderne ikke udviklede sig til egentlig kamp på blankvåben, og han beklager det skete. 

– Jeg er ked af, at de involverede praktikanter har følt sig forulempet. Det var på ingen måder hensigten, og det beklager jeg. Satyren skal være en sikker arbejdsplads, og midaldrende mænd skal trygt kunne deltage i et firma-taffel.

Morfar-image skal genoprettes

Satyren har de seneste år vundet læsere nok til at blive Danmarks største historiemagasin. Det er også væltet ind med faglig anerkendelse for de mange afsløringer af ukendt dansk fortid. Mediet erkender sig åndeligt som aftager til både Jellingstenen, det hedengangne nyhedsmedie Den Danske Mercurius og det senere Ugens Rapport. Nu frygter chefredaktøren, at episoden kan ramme mediets ry i fremtiden. 

– Mange tror, at Satyren består af en lille gruppe gråhårede mænd med udpræget morfar-humor. Det har krævet meget arbejde at skabe det image, der bygger på mange hårdtarbejdende menneskers knoklen på tværs af flere årtusinder, siger han.

Chefredaktøren afviser satyrens oplysninger om, at der er udbetalt 30 denarer i tys-tys penge til de berørte praktikanter.

– Nej, det passer ikke. Så mange sølvpenge er der slet ikke tale om, og hvis du fortsætter med de postulater, er du fyret, snerrer Satyrens chefredaktør.

Illustration: William Hogarth.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Satyrens jubilæumstaffel endte i metoo-skandale"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*