Kanonkongen J. F. Classen: Ellemann løb fra aftale om artillerikøb 4.38/5 (13)

Buste: Johannes Wiedewelt

Forsvarets artilleriskandale vokser. Nu beskylder kanonproducent J. F. Classen forsvarsminister Jakob Ellemann Jensen for at sjofle en indgået købsaftale.

– Det hele var aftalt. Forsvarsministeren og jeg havde givet håndslag . Vi havde skålet i rhinskvin. Han havde skrevet under, og mit segl var fæstnet til kontrakten på tre snese glatløbede 32-punds kuglekanoner inklusiv affutager og tre års fri levering af kugler og prima sortkrudt fra fabrikken i Frederiksværk. Og så løber den skomagerhund fra aftalen.

Ordene kommer fra en oprørt og eksalteret kanon-, kugle- og krudtproducent generalmajor C. F. Classen, da Satyren møder han på hans nyerhvervede gods Corselitze på Falster. 

Han fortæller, at han nu må rive kontrakten på 100.000 speciedaler itu og sende sine bøhmiske kanonstøbere tilbage, og det koster ham en formue, som hans fæstebønder er lang tid at tjene ind til ham.

Forsvarsminister lægger sig ned

Ophidselsen tager en tak opad, da han af Satyrens udsendte erfarer, at Forsvaret har skrottet Classens klassiske kanoner til fordel for den israelske artilleriproducent Elbit.

–  Tænk, at en krigsminister tilsidesætter kanoner, som glat skyder gennem to fod tykke egeplanker, fra en dansk-norsk artillerikonge til fordel for skrammel fra en lumpen jøde, raser en harmdirrende Classen.

Da Satyren konfronterer forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen på vej mellem to samråd, lægger han sig omgående fladt ned og ruller rundt.  Manøvren kommer totalt bag på ministersekretæren og hans særlige rådgiver, som begge snubler over den liggende minister og falder med et brag.

– Jeg undskylder prompte over for generalmajor Classen, at handelen ikke blev gennemført. Hvorfor ved jeg ikke, men regeringen og jeg vil vende hver en sten i den her sag og finde årsagen, siger Ellemann Jensen, mens han bliver hjulpet på benene igen.

Han lover omgående at sætte en undersøgelse i gang. Han forudser, at den vil placere ansvaret hos en eller flere laverestående embedsmænd i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som er nær pensionsalderen. Han afviser, at han selv eller andre i hans stab har gjort noget forkert eller ført nogen bag lyset.

Lugter af konspiration

Den udlægning af sagen nægter redaktør af forsvarsmediet Olfi Peter Ernstved Rasmussen at tro på. Han lugter en konspiration.

– Fra mine pålidelige kilder i Forsvarsministeriet erfarer jeg, at Jakob Ellemann-Jensen var så desperat for at forny Forsvarets totalt udslidte materiel, at han købte hvad som helst, siger Peter Ernstved Rasmussen og tilføjer med et svedent grin:

–  Med det gamle lort Forsvaret råder over, er det sgu lige før, at selv Classens forældede forladerkanoner er en forbedring. Nej, hånden på hjertet, det er et eklatant fejlindkøb, og Forsvarsministeren var svineheldig, at Elbit havde noget isenkram, så han kunne skide højt og flot på Classen.

Den forsmåede kanonproducent agter dog ikke at anlægge sag mod Forsvarsministeren. C. F. Classen har fundet en ny aftager i en af Zarina Katarina den Stores fjerne efterkommere. Han er så desperat efter skyts, at han vil betale det dobbelte for kanonerne.

Illustration: Johannes Wiedewelt.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kanonkongen J. F. Classen: Ellemann løb fra aftale om artillerikøb"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*