Nyt museum på Stevns inspirerer til ny trend i Danmark 4.67/5 (18)

Et nyåbnet museum ved Stevns Klint inspirerer nu andre danske museer til at vise udstillinger, der handler om de emner, museerne er sat i verden for.

Et nyt museum ved Stevns Klint handler faktisk om de fund, der er gjort i klinten. Dermed er der sket en revolution på den danske museumsscene, hvor man de seneste år har gået andre veje i et forsøg på at tiltrække besøgende.

– Det er totalt revolutionerende, at de vælger at gå i den retning. Meget inspirerende, siger Nationalmuseets direktør Rane Willerslev i en kommentar til åbningen af Stevns Klint Experience på Stevns.

Han er begejstret over den måde, som museet vælger at gribe sin opgave an på.

– Selvom museet ikke vil kaldes et museum, fordi de i stedet bekender sig til det mere uforpligtende og på mange måder moderne og frække britisk-klingende navn “Stevns Klint Experience”, så er der dog tale om et museum, som mange andre museer kan lære af, siger han.

Han fremhæver, at museet faktisk handler om fiskeleret i klinten og dermed formidler det indhold, der er helt særligt ved klinten.

– Det er på mange måder en stor nyskabelse i museumsverdenen, at vi faktisk formidler det, som er at finde her. Det er en stor inspiration for andre, siger Rane Willerslev.

Måske borgudstilling på borgcenter

Hos Danmarks Borgcenter i Vordingborg er man også meget lydhøre over for nybruddet.

– Med vores navn og vores unikke placering direkte mellem ruinerne inden i den gamle kongeborg i Vordingborg virker det som en ret vild ide, at vi faktisk skulle fortælle om Danmarks borge. Det har da heller ikke været tilfældet indtil nu, men om to år kan vi måske være klar med en udstilling om kongemagten og brugen af borgene i Danmark, siger formidlingschef Hans Grabesheen fra Danmarks Borgcenter til Satyren.

Museet blev i sin tid til efter en bevilling trumfet igennem af Dansk Folkeparti i en finanslovsforhandling, men da partiet selv snart ser ud til at ende på museum, kan man nu arbejde mere frit på borgcenteret.

– I år har vi haft en kunstudstilling af Jim Lyngvild , hvor han i knust glas, tyggegummi, lodetin og papmache har fået lov til at rekonstruere flere af den russiske zarfamilies smykker og tage fantasifulde billeder af dem. Og nu indser vi pludselig at linket til borge i Danmark måske ikke lige er det stærkeste, siger Hans Grabesheen.

Han fastholder dog at gennemføre en planlagt udstilling af natpotter i renæssancen på borgcenteret næste år, da natpotter også kan have været brugt på borge i fortiden.

Strandingsmuseum inspireret

Også på Strandingsmuseet i Thorsminde vil man nu til at stramme op efter den nye udstilling er åbnet på Stevns.

På museet har man udstillet de mange fund fra strandingerne af de britiske linjeskibe Sct. George og Defence i 1811. De seneste år har man dog haft en temaudstilling om forurening af havene på dagsordenen.

– Vi overvejer i fremtiden at lave noget om strandinger som temaudstilling. Så må vi se, om nogen vil se det, siger formidlingsudvikler Dorthea Strandvisker til Satyren.

Foto: Lise Risager, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Nyt museum på Stevns inspirerer til ny trend i Danmark"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*