Regeringen i helligdagshumør: Overdrager store bededag til British Museum 4.92/5 (13)

Regeringen donerer store bededag til British Museum. Når først helligdagen er indlemmet i museets samling, kommer store bededag aldrig nogensinde tilbage.

Parthenontemplets skulpturer og Benin-bronzerne er de mest ikoniske af de mange  kulturværdier, som er deponeret på ubestemt tid i museernes svar på Mordor, British Museum i London. Snart får de selskab af den danske store bededag, som fremover skal indgå i museets immaterielle nordiske samling.

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (A) i går på et pressemøde på Marienborg.

– Kulturarven ligger regeringen meget på sinde. Derfor har vi enstemmigt besluttet, at overdrage store bededag til British Museum. Det skal sikre, at den bevares for eftertiden, for er den en gang endt på British Museum, så bliver den der for evigt, og vi ser den heldigvis aldrig igen, sagde Mette Frederiksen.

Hun afviste, at det er en strategisk manøvre, som en gang for alle skal putte en helligdag i graven og få danskerne til at arbejde mere.

– På ingen måde. Aftalen er led i en langvarig udveksling af kulturværdier. Danske vikinger har fyldt vores museer med skatte af guld og sølv fra England, og så er det vel kun rimeligt, at vi giver noget igen, bedyrede Mette Frederiksen og undertrykte et fnis.

Udenrigsministeren i pubforhandlinger

På pressemødet fortalte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), hvordan han forhandlede aftalen om overdragelse af store bededag på plads med sin britiske kollega, udenrigsminister James Cleverly.

Det skete ifølge Lars Løkke Rasmussen under udmarvende maratonforhandlinger på flere fremtrædende pubber i London.

– Jeg indrømmer, at det var den hårdeste forhandling, jeg har været ude for, siden jeg kuppede Kristian Jensen. Det krævede adskillige pints, før mit engelske var så artikuleret, at den britiske udenrigsminister forstod, hvad jeg sagde, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, som undskyldte, at han var lidt hæs oven på begivenhederne i London.

Ingen løftebrud

Vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) understregede på pressemødet, at nu, hvor aftalen om store bededag var indgået med British Museum, var det for omkostningsfuldt at annullere den.

– En aftale er en aftale, og det vil være løftebrud ikke at stå holde vores ord. Det bliver også alt for dyrt at sende Lars til London og forhandle igen. De penge kan vi bruge på flere jagerfly og kampvogne til forsvaret, sagde Jakob Ellemann Jensen.

På en ikke magtfuldkommen måde afviste regeringstoppen derefter at svare på pressens spørgsmål, men Satyren har loddet stemningen i oppositionen og blandt arbejdsmarkedets parter.

Her er stemningen mere for, at overdrage Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen til British Museum.

– Lad os beholde store bededag, så kan briterne få  regeringsledelsen i stedet. Det er til større gavn for den danske model og Danmark, siger Lizette Risgaard, som er formand for Fagbevælgelsens Hovedorganisation, til Satyren.

Foto: Ham, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Regeringen i helligdagshumør: Overdrager store bededag til British Museum"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*