Russisk oligarksøn anholdt for spionage i REGAN Vest 4.68/5 (22)

Foto: Lars Horn.

Politiet har tilbageholdt en russisk rigmandssøn taget på fersk spiongerning i det nyåbnede koldkrigsmuseum REGAN Vest.

Nordjyllands Politi anholdt i går en formodet russisk spion, som under dække af at være turist udnyttede en guidet rundvisning i koldkrigsbunkeren REGAN Vest til at spionere mod Kongeriget Danmark.

Ifølge vagthavende ved Nordjyllands Politi Tove Nielsen var det et ældre ægtepar fra Brovst, som fattede mistanke til den unge mand. Han virkede interesseret i mere og andet end historieformidling.

– De lagde mærke til, at han diskret tog mange fotos af atombunkerens indretning. De overhørte ham også indtale beskeder på noget, der for dem lød som russisk, på en diktafon, siger Tove Nielsen og fortsætter:

– Parret gjorde guiden  opmærksom på deres mistanke, og hun tilkaldte, uden at den spionmistænkte russer bemærkede det, politiet, som skred til anholdelse, da rundvisningen var forbi.

Anholdelsen foregik udramatisk, og den unge mand fulgte velvilligt med. Han oplyser til politiet, at han er 28 år gammel og hedder Oleg Kompotkin.

– Det er ikke en, vi kender heroppe, men det gør de nok over hos efterretningstjenesten i København, lyder det fra Tove Nielsen.

Putins dessertkok

Navnet vækker til gengæld øjeblikkeligt genklang hos militæranalytiker og Ruslandskender ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen.

– Ham kender jeg udmærket. Han er yngste søn af oligarken Igor Kompotkin, også kendt som Putins dessertkok. Kompotkin har tjent formuer på at forsyne den russiske hær med stikkelsbærgrød og syntetisk vaniljebudding. Han er en af de mest loyale støtter af Vladimir Putin, siger Claus Mathiesen.

For ham giver det god mening, at rigmanden sender sin søn på spiontogt til Rold Skov.

– Det er en helt igennem ufarlig mission, som den forkælede unge mand bagefter kan prale af på Instagram. Samtidig viser han, at også han ofrer sig for Rusland, og han er rig nok til selv at betale indgangsbilletten til museet, lyder det fra Claus Mathiesen.

Ifølge Satyrens oplysninger skal  REGAN Vest stadig stilles regeringen til rådighed i en atomsituation. Claus Mathiesen ser derfor grund til bekymring over Putins interesse for et bedaget stykke militært infrastruktur i Jylland. Det tyder på, at russerne er i færd med at teste de danske beredskaber, og han opfordrer til at øge sikkerheden.

REGAN Vest indfører pas- og visakontrol

Den nyhed kommer noget bag på Lars Christian Nørbach. Han er direktør for Nordjyske Museer, som REGAN Vest hører ind under.

Direktøren er derimod temmelig lettet over, at det blot er en russisk agent.

– Efter de flotte anmeldelser REGAN Vest har fået, var jeg overbevist om, at det var agenter fra andre danske museer, som vil aflure os hemmeligheden bag vores store succes, siger Lars Christian Nørbach og uddyber:

– Jeg kender direktører for flere danske krigsrelaterede museer, som ser deres førerposition truet, og vi må se i øjnene, at bunkere nu for alvor indgår i det museale våbenkapløb, siger han.

Han vil ikke afsløre museets konkrete planer for sikkerheden ud over, at der indføres pas- og visumkontrol ved indgangen.

Foto: Lars Horn, Nordjyske Museer.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Russisk oligarksøn anholdt for spionage i REGAN Vest"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*