Frederik den Femte indfører Damehof: Hoffolk kalder det en skandale 4.83/5 (6)

Illustration: Carl Gustaf Pilo

Frederik den Femte har besluttet at nedsætte et såkaldt Damehof efter tyrkisk forbillede. Adelen ser det som en skandale.

– Engang var der Danehof i Nyborg. Nu skal der være Damehof i Nyhavn.

Sådan siger den enevældige konge Frederik den Femte, efter han forleden besluttede at oprette et særligt hof af tjenstvillige kvinder i den sydlige del af København ud imod Amager.

– Engang var kongerne i Danmark bundet af håndfæstninger. Men jeg er fri. Mine hænder skal kun bindes af dem, der faktisk vil noget godt med det, siger kongen med et frækt blik i øjnene i forbindelse med oprettelsen af Damehoffet.

Kongen er kendt for at være særdeles pigeglad og har angiveligt i forvejen et særdeles aktivt sexliv, en situation, der betragtes som en offentlig hemmelighed i København.

– Og så i min alder. Det er ret godt, ikke sandt, spørger den 40-årige majestæt stolt.

Inspiration sydfra

Damehoffet oprettes angiveligt med inspiration fra den osmanniske sultan Mustafa den Tredje, der selv er kendt for at have mindst syv koner og et utal af elskerinder installeret i sit bygningskompleks ikke langt fra sit hjem i Istanbul.

Danske udsendinge har haft en del at gøre med de osmanniske styrker efter at have tørret et ventende russisk angreb på Danmark anført af Katarina Den Store af på netop det osmanniske rige og vores polske allierede.

– Det er vigtigt for hele Danmark, at kongen har det godt! Derfor skal der også være plads til, at jeg kan lade disse udvalgte hofdamer få nogle gode oplevelser, siger kongen, og slår gemytligt Satyrens journalist på skulderen med sin stok. Han foreslår, at alle i rummet drikker på russisk dumhed, når drammene deles rundt om lidt.

Damehof vækker forargelse

Beslutningen om at oprette Damehoffet er angiveligt blevet truffet imod ønsket fra Gehejmekonseilet, hvor Marskalk Moltke angiveligt advarede mod Damehoffet som en regulær PR-skandale.

Umiddelbart før redaktionens slutning har han kun en kort kommentar til sagen.

– Hvad siger du, er han gået videre med den fikse orientalske idé? Det må være Deres spøg. Vi må få ham på andre tanker, om vi så skal piske ham til det, siger han og afviser at uddybe sine ord.

Illustration: Carl Gustaf Pilo.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Frederik den Femte indfører Damehof: Hoffolk kalder det en skandale"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*