Ny pest-særforordning: Bremerholms fanger skal udføre strafarbejde i eget hjem 4.67/5 (15)

Straffefanger fra Trunken på Bremerholm sendes hjem for at udføre tvangsarbejde i eget hjem. Det sker for at afbøde et kommende pestudbrud i hovedstaden.

Fra og med mandag sendes samtlige indsatte i Bremerholm hjem på vand og brød. I første omgang for tvende uger, som det står skrevet i den nye pestforordning, som Hans Majestæt Kongen udstedte i dag.

Det skal dæmme op for pesten, som i disse dage hærger landet. Ved at lade fangerne afsone hjemme er det håbet, at smittefaren i København mindskes.

Fængselskommandant Gabriel von Wachtmeister-Morgenstern, som til dagligt leder Trunken, beder om fangernes forståelse og garanterer honette, retskafne borgeres tryghed.

– Det er vigtigt for mig at pointere, at vi ikke løslader misæderne, men sender dem hjem med kugle om anklen for at udføre det intensive tvangsarbejde, som de normalt udfører. Vi sikrer os naturligvis, at delinkventerne har rigeligt med sten at slå på, og jeg er sikker på, at de nok skal efterleve vores anvisninger, for ellers kommer de ikke ind i Trunken igen, siger Gabriel von Wachtmeister-Morgenstern.

Han lover, at profossen kommer forbi med krabasken og giver alle en daglig kagstrygning, så de ikke glemmer, hvor godt de, som gemene forbrydere, har det bag Bremerholms mure.

Hjemmearbejde svært med syv børn

En af dem, som skal midlertidigt hjem er Morten Hansen Krumkniv. Han sidder fem år på Bremerholm for at stjæle en stok grønkål fra en kålgård i Skidenstræde og en høne fra en enke i Hyskenstræde.

Han glæder sig ikke til at skulle arbejde hjemme.

– Nej, det gør jeg ikke. Jeg har syv rollinger, som larmer og forstyrrer, så jeg når ikke at slå de to dusin brosten, som er dagsnormen, klager en lettere fortvivlet Morten Hansen Krumkniv, og tilføjer, at der sikkert er en ottende rolling på vej, inden han skal retur.

Hanglæder sig til at slippe for udkogt byggrød med slatne kålrabiskræller til middag, men udsigten til vand og brød på hjemadressen huer ikke tyveknægten.

– Under sidste pestepidemi var det umuligt at opdrive surdej, så fruen, ungerne og jeg var nødt til at spise kage. Det ruinerede os,og derfor lånte jeg lidt grønkål og en høne, siger Morten Hansen Krumkniv.

Vogtere overtager fangeopgaver

Mens fangerne arbejder hjemme, overtager fængselspersonalet deres opgaver på Bremerholm, hvor fangefogederne har inddelt deres folk i hold, som skiftes til at være fanger og vogtere.

På den måde deler de arbejdet, forklarer fangefogedernes oldermand Jeronimus Brumme.

– Om formiddagen forsøger den ene halvdel at snyde sig uden om arbejdet, gøre flugtforsøg og rapse fra hinanden, mens den anden halvdel brændemærker, prygler og lænker dem. Efter frokost bytter de, siger Jeronimus Brumme.

Illustration: Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ny pest-særforordning: Bremerholms fanger skal udføre strafarbejde i eget hjem"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*