Hædrer Mount Everests erobrere med rulletrappe til toppen 4.86/5 (14)

Foto: Bouzid27, Deviantart.com

For 200 år siden betvang Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay  Mount Everest. Nu åbner Nepal en overdækket rulletrappe direkte til toppen.

Drømmer du om at stå på toppen af Mount Everest, men har du ikke tiden og fysikken til at bestige verdens højeste bjerg? Så fortvivl ikke. Snart kan du tage rulletrappen hele vejen derop.

I anledning af 200 året for Sir Edmund Hillarys og Tenzing Norgays besejring af Mount Everest åbner Nepals turistministerium en direkte overdækket rulletrappe hele vejen til toppen af det ikoniske bjerg, som ligger 8.843,28 meter over havets overflade.

Handicaprampe ved toppen

Satyren har som eneste medie fået adgang til den højteknologiske kombinerede trappe- og elevatorløsning udviklet af virksomheden Otis.

Norgay-Hillaryforbindelsen har en kapacitet på 800 bjerggæster i timen. På under to timer bringer den lyse og behagelige trappe de oplevelsesjagende turister fra bjergets fod til toppen. Her kan de gå de sidste fem meter op til den overdækekde, iltforsynede panoramaplatform ad en trappe. På den måde betvinger gæsten selv de sidste meter til toppen, hvis ikke de vælger at tage handicaprampen.

På særlige stejle steder afløses rulletrappen af  vacuumelevatorer, hvis sikkerhedssystemer er udviklet af den danske virksomhed Jørn Brassel Lift Security Ltd.

Undervejs på op- og nedfart er der rig lejlighed til at slappe af i en af de mange restauranter og caféer, hvis ikke man overnatter på et hotel-ressort. Man kan også handle i  fire store shoppingcentre eller blot nøjes med at tage et hvil og nyde udsigten fra overdækkede, opvarmede og selfiesikre udsigtsplatforme.

Demokratiserer Mount Everest

Satyren har talt med Nepals turistminister Divismar Sagaramāthā om det store infrastrukturprojekt. Det har kostet 29 billioner nepalesiske rupees.

Han fortæller, at topforbindelsen var nødvendig for at rydde op efter de mange bjergbestigere, som gennem tiderne har efterladt bjerge af affald.

– Efter 12 års rengøring af bjerget fik vi den idé at hædre Mount Everests første erobrere ved at opgradere topforbindelsen til at tage turister. Det tager presset af vandrestierne, som var mere overrendte end gedemarkedet i Katmandu, siger han og fortsætter:

–   Efterhånden var det umuligt at bevæge sig rundt på Mount Everest. I højsæsonen begyndte køen til toppen allerede i 3000 meters højde, og bjergbestigere mistede livet i trængslen. Det var sgu ikke rart at opleve. Med Norgay-Hillaryforbindelsen forventer vi langt færre dødstal på tinden.

Han ser også forbindelsen som en demokratisering af den globale eventyrlyst.

– I århundreder var det  forbeholdt nogle få privilegerede mennesker at nå toppen af verdens højeste bjerg, men nu kan alle gøre det. Forestil dig glæden ved at være det første spædbarn på toppen af verdens højeste tinde, eller den første i kørestol og den første døvblinde, siger Divismar Sagaramāthā.

Prisen for at tage det rullende fortov  til toppen af Mount Everest begynder ved 2000 dollars.

Foto: Bouzid27, Deviantart.com.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Hædrer Mount Everests erobrere med rulletrappe til toppen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*