Danefæ og museumsgenstande forsinkede Andreas Mogensens opsendelse 4.63/5 (24)

Foto: NASA.

Gigantisk bagageovervægt på grund af danefæ og ikoniske museumsgenstande udskød Andreas Mogensens opsendelse med et døgn.

”Opsendelse udskudt på grund af tekniske problemer”. Sådan lød den lakoniske meddelelse fra NASA, da man fredag med kort varsel valgte at udskyde opsendelsen af danske Andreas Mogensen til Den Internationale Rumstation til lørdag morgen.

Satyren har via centrale kilder i NASA erfaret, at forsinkelsen i virkeligheden skyldtes, at den danske astronaut medbragte alt for meget bagage.

Andreas Mogensen bekræfter, at oppakningen kom lidt ud af kontrol, da Satyren som det første danske medie taler med ham fra opsendelsesmodulet.

– Ja, der var for meget i kufferterne. Alle har jo hørt om den guldbrakteat fra Nationalmuset og Odinamuletten, som jeg har fået med, men derudover var jeg overlæsset med en hulens masse ikoniske genstande fra danske museer, som mente, de ville skabe opmærksomhed om dem og Danmark, siger Andreas Mogensen.

Overvægt for milliarder

Når man i alt må medbringe 32 kilo i to stykker bagage og otte kilo håndbagage, og der er 453 kilo for meget, så har man en udfordring, indrømmer Astronaut-Andreas.

 –  NASA tager 12 Dollars og 32 cents per kilo overvægt per kilometer. Det løber jo op i flere milliarder, hvis jeg tager alt med, og jeg fik desværre afslag på en hasteansøgning hos  A.P Møller Fonden, siger han.

Men nød lærer presset astronaut at sortere.

– Heldigvis har jeg fløjet en del. Jeg kender alle fiffene. Jeg iklædte mig mest muligt tøj og de tungeste støvler. Det forslog som en skrædder i Helvede, og så måtte jeg være kreativ, siger Andreas Mogensen.

Han fortæller, at NASAs teknikkere installerede Arne Jacobsen Ægget-stolen, som han havde fået med fra Dansk Design Museum, som aftageligt  sæde i opsendelsesmodulet. Den skal senere installeres i rumstationens fjernsynslounge.

Der blev dog ikke plads til den ambolt, som Industrimuseet i Horsens gav ham med. Det var en forholdsvis let beslutning, forklarer han.

– Sådan en ambolt er yderst farlig at have svævende i vægtløs tilstand. Nogen kan få den i hovedet, og hvis vi foretager en katastrofeopbremsning, kan den ryge ud gennem et vindue eller slå hul i skroget. fortæller astronauten med alvor i stemmen.

Reddet af TV2 program

Alligevel kom krisen. Han var nødt til at skære helt ind til benet, og heldigvis var hjælpen lige om hjørnet. TV2 sprang til og lynproducerede en ”Vi drukner i rod ”special, hvor han sammen med programmets organiseringsekspert Marianne Gammelgaard fik styr på det sidste.

– Udover de små ting, har jeg beholdt nogle æstetiske og praktiske ting som de to rytterpistoler jeg fik med fra Krigsmuseet. De er gode at have, hvis vi møder aliens, lyder det fra Andreas Mogensen.

Han beklager, at han må afbryde samtalen. C.A. Lorentzens maleri af Dannebrogs fald fra himmelen har revet sig løs og truer med at ramme et besætningsmedlem.

Foto: NASA.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Danefæ og museumsgenstande forsinkede Andreas Mogensens opsendelse"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*