Historiske film skal afspejle nutidens etniske mangfoldighed 4.92/5 (12)

Ny organisation arbejder for en mere tidssvarende, mangfoldig og inkluderende etnisk historiefremstilling i tv-serier og film.

Nydanskere og etniske minoriteter kan ikke genkende sig selv i historiske dramaer på film og i tv. Derfor skal historiske film og tv-serier i langt højere grad fremstille historien, så etniske minoriteter kan sig selv repræsenteret.

Det mener organisationen Mangfoldig Historie, som er på vej med et borgerforslag. Det skal pålægge Danmarks Radio samt film- og tv-producenter, at fremtidige produktioner lever op til en række krav om mangfoldighed i historiske film.

Forperson Lotus Fatima Wong Ngamame Jensen mener, at store grupper i samfundet ekskluderes fra dramatiseret historie, og hun fremhæver Ole Bornedals “1864” som et grelt eksempel.

– Serien handler alene om hvide mandlige danskere, der slås mod hvide prøjsere. Bortset fra nogle få romaer er serien fuldstændig renset for mennesker af anden etnisk oprindelse end dansk, og den afspejler overhovedet ikke den etniske og kulturelle mangfoldighed, der findes i dag, siger Lotus Fatima Wong Ngamame Jensen og spørger:

– Hvor var Muhammed og Aysha henne i serien? Hvordan skal de nogensinde kunne relatere sig til danmarkshistorien, hvis de ikke selv inkluderes i fortællingen.

Hvorfor er nazister altid tyskere

Lotus Fatima Wong Ngamame Jensen forklarer, at ligestillingen gælder begge veje, og at det også skal være slut med at lave film som “9. April” og “De forbandede år”.

–  Det er kulturhistorisk racisme, at det altid skal være hvide tyskere, som er aggressorer i film om Anden Verdenskrig. Med den højreradikalisering vi ser med Sverige Demokraterne i Sverige, så vil det være et stærkt signal at sende, hvis det i stedet er Nazi-Sverige, som besætter Danmark, siger Lotus Fatima Wong Ngamame Jensen.

Hun benægter, at det er tale historieforfalskning.

– Vi vil ikke ændre historien, kun fremstillingen af historien, som alt for længe har været etnocentrisk og ekskluderende, siger hun og tilføjer:

– Ingen, bortset fra nogle få ciskønnede, toksiske, midaldrende, hvide, (forkortet af red), går op i, om det er svenske soldater, der invaderer Danmark via Øresundsbroen, eller det er tyske tropper, som overskrider grænsen ved Kruså. Så længe de opfører sig som racistimperialister, er det en mindre detalje.

Historiestuderende bakker op

Det har ikke været muligt at finde nogen eksperter, som Mangfoldig Historie vil anerkende at få kritik af, Satyren har derfor talt med en gruppe historiestuderende i kantinen på Saxo Instituttet på Københavns Universitet.

De er positive over for borgerforslaget.

– Det er et rigtig god idé, hvis altså det ikke er ciskønnede, toksiske, midaldrende, hvide, (forkortet af red), som kommer med forslaget, siger Ampel Vestergaard, der læser på første semester.

Specialestuderende Nor Transager ser gerne, at forslaget om etnisk balance udvides.

– Hvorfor skal det kun gælde på film? Hvorfor ikke også i historiske malerier, romaner og i historiske lærebøger og afhandlinger, spørger Nor Transager, som nu vil justere en række personers etniske tilhørsforhold i specialet, der handler om Den Grundlovgivende Rigsforsamling.

Illustration: Niels Simonsen. Etnificering: Mester Ictum (vi måtte ikke bruge et shot fra Bornedals 1864, så det gik ud over et maleri i stedet for en film).

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Historiske film skal afspejle nutidens etniske mangfoldighed"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*