Kejser Titus undskylder for Israel- Palæstina-konflikten 4.71/5 (7)

Foto: Richard Mortel.

Den romerske kejser Titus beklager fordrivelsen af judæerne og undskylder sin rolle som ophavsmand til krigen mellem Israel og Palæstina.

– Det er en dyb tragedie. Havde jeg vidst, hvor voldsomme konsekvenser min Judæa-politik ville få for fremtiden, så var jeg faret frem med lempe. Det vil jeg gerne beklage, nej, det vil jeg gerne angre og undskylde, siger Kejser Titus til Satyren.

Han gentager dermed den undskyldning, han gav i et opslag på det sociale medie Liber Facies. Den kom i forbindelse med de seneste voldsomme begivenheder i Israel og Gazastriben.

– Jeg tager afstand fra min brutale nedkæmpelse af oprøret i Judæa, og jeg er dybt ulykkelig over  ødelæggelsen af Jerusalem og fordrivelsen af judæerne, som to årtusinder senere skaber gensidigt had mellem israelere og palæstinensere, udløser krige og besættelser, skaber undertrykkelse, overgreb  og terror samt medfører humanitære katastrofer, uddyber han.

Voldsomme reaktioner

Opslaget har vakt en voldsom debat. Det har delt den græsk-romerske verden i to. Flere fremtrædende romerske kejsere støtter Titus.

– Titus er en guttermand, som har indset sine fejltagelser, og tager afstand fra de forbrydelser, han begik. Han har lært sig kristen næstekærlighed, også selvom han er en hedning. Det er flot, siger Kejser Konstantin den Store til Satyren.

Andre kejsere fordømmer og håner Titus.

”Du er en svækling. Du er en skændsel for Senatet, Det Romerske Folk og Den Romerske Ørn. Er der nogen, som skal undskylde, er det judæerne for deres oprør mod Pax Romana”, skriver Kejser Caracalla i en kommentar på Liber Facies.

Undskyldning skrives på Titus’ triumfbue

Titus forklarer videre over for Satyren, at hans handlinger forårsagede den statsløshed for judæerne, som var skyld i de lidelser, de måtte gennemgå. Pogromer, Holocaust og nu en uløselig Palæstina-konflikt.

– Det er ingen bortforklaring, men jeg var lidt for ivrig efter at fuldbyrde min fars (Kejser Vespasian, red.) politik og samtidig vise lille Domitian (Titus’ yngre bror, red.), hvordan en kejser sætter sig i respekt.

Han tilføjer, at det var en anden tid. Dengang i år 79 var det naturligt og anerkendelsesværdigt for magthavere at  underlægge sig eller fordrive andre folkeslag, undertrykke og udbytte dem og begå overgreb mod civile.

Kejseren har meddelt FN, at han er åben for at blive stillet til ansvar. Han  opfordrer også den italienske regering, som er Romerrigets arvtager, til, at alle indtægter fra Colosseum, som Titus lod opføre, gives som humanitær bistand til Gazastribens palæstinensiske ofre  og til ofrene for Hamas’ terror.

Den angrende kejser har ladet en skriftlig undskyldning forfatte, som han forventer, Roms bystyre vil overføre til Titus’ triumfbue i Rom. På den måde gøres hans triumfbue rejst over undertrykkelsen af Judæa til en skammens monument.

Foto: Richard Mortel.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kejser Titus undskylder for Israel- Palæstina-konflikten"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*