Egtvedpigen indgår fratrædelsesaftale og undgår fyring fra Nationalmuseet 4.94/5 (86)

Ved udsigten til endnu en fyringsrunde på Nationalmuseet har Egtvedpigen valgt at indgå en frivillig aftrædelsesordning.

En af Nationalmuseets mest populære medarbejdere, Egtvedpigen, forlader Nationalmuseet. Hun har valgt at indgå en frivillig aftrædelse efter, at Nationalmuseet i går meldte ud, at museet skal spare 30 millioner kroner og derfor må fyre folk.

Det kom ikke som nogen stor overraskelse for Egtvedpigen, at Nationalmuseet må gennemføre endnu en afskedigelsesrunde. Det sker som følge af de årlige to procents-besparelser, der langsomt udhuler Nationalmuseets økonomi.

– Det er langt fra den første fyringsrunde, jeg har oplevet i mine snart hundrede år på Nationalmuseet, men de er blevet hyppigere og hyppigere i de seneste årtier, og nu har jeg fået nok, så da jeg ved sidste prikkerunde fik en åben option på en frivillig aftrædelse, har jeg valgt at benytte mig af den nu, siger Egtvedpigen.

Men det er med stor sorg, hun nu siger farvel til sin arbejdsplads gennem et århundrede.

Det forlyder, at solvognen har planer om at køre taxa. Gundestrupkedlen overvejer en karriere som punchbowle i Københavns natteliv, mens Hjortspringbåden vil sejle med turister i Københavns Havn

Hun fortæller, at Nationalmuseet er et fantastisk sted at arbejde. Men forskellige regeringers nedprioritering af kultur og kulturhistorien har slidt arbejdsglæden op. Samtidig er hun sikker på, at det er hendes tur til at blive fyret.

– Det er jo begrænset, hvor effektiv en medarbejder jeg er, når jeg hver dag blot ligger i min montre og lader mig beglo, mens kollegaerne løber hurtigere og hurtigere for at nå det hele, siger hun.

Skær to procent af Folketinget årligt

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev ærgrer sig over, at Egtvedpigen kvitter Nationalmuseet, men han forstår hendes beslutning.

– Jeg har forsøgt at få de ansvarlige politikere til at tænke økonomisk vildt, og det har de så gjort, men ikke på den kreative måde, som er forudsætningen for at forny Nationalmuseet, så jeg kan godt forstå hendes beslutning, siger Rane Willerslev, der mener, at også Folketinget skal udsættes for årlige to procent-besparelser.

– Det er en vild tanke, men forestil jer, at vi skærer to procent af Folketingets medlemmer hvert år og vælger de mest uduelige og upopulære først, så vil vi på et tidspunkt have langt færre, men meget mere fornuftige og kompetente politikere i Folketinget, siger Rane Willerslev.

Solvognen vil køre taxa

Satyren erfarer, at andre af museets udstillingsobjekter også overvejer at finde nye græsgange.

Det forlyder, at solvognen har planer om at køre taxa. Gundestrupkedlen overvejer en karriere som punchbowle i Københavns natteliv, mens Hjortspringbåden vil sejle med turister i Københavns Havn. Og ifølge pålidelige kilder er guldhornene på vej til et marketing-job hos Premier Is.

Det ender nok med, at jeg tager tilbage til Tyskland, hvor regeringen i år øger kulturbudgetterne med mere end to milliarder kroner, for jeg foretrækker at leve i et land, hvor politikerne forstår vigtigheden af kultur og udviser den fornødne respekt, siger Egtvedpigen

Dermed risikerer Nationalmuseet en regulær genstandsflugt blandt udstillingernes pragtstykker.

Men det bekymrer ikke Kultur- og Kirkeminister Mette Bock.

– Vi skal give vores kulturinstitutioner de bedst mulige vilkår, så nu får Nationalmuseet en kærkommen lejlighed til at få ryddet op, og så skal vi jo heller ikke glemme, at de, der bliver tilbage, får en dejlig skattelettelse, meddeler ministeren i en e-mail til Satyren.

Vender hjem til Schwarzwald

Egtvedpigen overvejer lige nu, hvad fremtiden skal bringe.

Hun er tæt på pensionsalderen for oldtidsfund og kan trække sig tilbage til gravhøjen i Egtved, hvor hun kan arbejde som frivillig i det formidlingscenter, som Vejlemuseerne vil bygge, men hun tænker også på at vende hjem til Tyskland og Schwarzwald, hvor hun stammer fra.

– Det ender nok med, at jeg tager tilbage til Tyskland, hvor regeringen i år øger kulturbudgetterne med mere end to milliarder kroner, for jeg foretrækker at befinde mig i et land, hvor politikerne forstår vigtigheden af kultur og udviser den fornødne respekt, siger Egtvedpigen.

Egtvedpigen fratræder til oktober.

Foto: Nationalmuseet

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Egtvedpigen indgår fratrædelsesaftale og undgår fyring fra Nationalmuseet"

  1. rene friborg | 22. juni 2018 ved 12:15 | Svar

    Det er en rigtig god ide at spare de uduelige politikere væk , def vil ikke gå mange år før vi er af med de fleste for man skal lede længe for at finde så mange tåber på et sted.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*