Tømmer Krigsmuseet: Dansk våbenhjælp på vej til Ukraine 4.93/5 (15)

Forsvarsminister Trine Bramsen tømmer Krigsmuseet for våben og sender dem til Ukraine. Museumschef kalder det for museets største outreach-projekt.

Når russiske styrker om kort tid vælter ind over grænsen til Ukraine, bliver de fremstormende russiske soldater mødt af en heftig ild fra danske forladermusketter, mens russernes kampvogne nedkæmpes af glatløbede danske støbejernskanoner givet af Danmark som hjælp til Ukraine.

Aftalen om våbenhjælp underskrev forsvarsminister Trine Bramsen og den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba på Krigsmuseet under udenrigsministerens besøg i Danmark i sidste uge.

Ifølge aftalen forpligter Danmark sig til at levere 3000 blandede musketter med krudthorn, kugler og dertilhørende bajonetter. Med i aftalen er også 150 styk kanoner af forskellig kaliber og i rimelig stand med krudt, kugler og lavetter. Derudover sender Danmark 800 kyrasser, 1500 piker og 1200 ryttersabler samt rådgivere i form af et kompagni grenaderer.

Kanoner fra Treårskrigen

Trine Bramsen forklarer til Satyren, at Danmark har en lang og stolt tradition for at sende forældet eller ubrugeligt udstyr som hjælp til andre nationer.

– Sidste år skippede vi udtjente respiratorer afsted til et coronaramt Italien. Jeg er stolt af, at vi nu i samme ånd kan bistå Ukraine med forældet, men stadig fuldt brugbart militært isenkram fra Krigsmuseet, siger Trine Bramsen.

– Flere af kanonerne har vist deres værd i en skarp situation på Fredericias volde under Treårskrigen, og musketterne forsinkede prøjsernes erobring af skanserne ved Dybbøl i 1864, tilføjer hun.

Våbnene hentes i Krigsmuseets i forvejen bugnende magasiner, som også rummer mere moderne materiel, men det forbliver i Danmark.

– Danmark har brug for Krigsmuseets Centurion-tanks, Starfighter-jagere og Madsen-maskingeværer. De udgør et centralt element i den militære reserve, hvis Putin ser sig sulten på Danmark, fortæller Forsvarsministeren.

Ruslands udenrigsminister raser

Krigsmuseets chef generalmuseumsinspektør J.C.K. Andersen siger til Satyren, at våbenleverancen revitaliserer museets eksterne formidlingsindsats.

– Som museum har vi en forpligtelse til at række ud til brugerne, der hvor de er. Vi skal bringe vores samlinger i spil uden for museets mure, og med genstande fra vores samlinger i Ukraine går vi forrest i musealt outreach, siger en stolt museumschef, der glæder sig til at blive udsendt som militærrådgiver.

Den ukrainske udenrigsminister ønsker ikke at kommentere aftalen med Danmark. Det vil den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov til gengæld.

– Danmark overtræder alle internationale aftaler om begrænsning af sortkrudt og blankvåben i Ruslands potentielle lydstater. Med sin aggressive adfærd bringer Danmark Europa et stort skridt nærmere en krig, tordner en tydeligt vred Sergej Lavrov.

Satyren erfarer, at Fregatten Jylland lastet med våben og grenaderer lægger til i den ukrainske havneby Odessa senere på ugen.

Foto: Max Pixel.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Tømmer Krigsmuseet: Dansk våbenhjælp på vej til Ukraine"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*