Stands latinskoledrenges kast af mønter mod Hans Majestæt! 4.8/5 (15)

Slubberter, galgeklepperter og skidenfærdige drukkenhalse ødelagde den unge Kong Christians kroningstog. Her så man ret den utaknemmelige forvorpenhed som præger ungdommen af i dag. Forkælede og fordringsfulde er de! Ingen respekt for hverken penge, høje embeder eller Majestæten.

Jeg var selv blandt tilskuerne. Sammen med min veninde, Mette Olle Tøffelmagers og hendes søn Hans, stod jeg tæt ved Vor Frue Kirke, for at se hele den kongelige kroningsprocession.

En storartet dag! Monarken hyldes, mens vi kan fylde os med gratis vin og spidstegt okse. Vi ventede længe, men endelig kom optoget: den nye kongekrone, regalierne, vor unge Christian den Fjerde på sin hofhest – og herolderne, som med kraft og myndighed kastede håndfulde af nyslåede mønter i grams.

Mette Tøffelmagers er sikker på, at hun måske så én, der kastede en mønt, som næsten ramte én af herolderne. Det kan også have været noget, der blev tabt

Om det var én latinskoledreng eller én af gadens lømler véd jeg ikke – det kan også have været én af de fanger, som i dagens anledning var sluppet ud fra slaveri og fangehul – men da mønterne blev kastet, så man ret pøblens væsen!

I stedet for, som sædvanligt, at slå hinanden blå og blodige for at få fat i penning og skilling, begyndte knægtene at kaste mønter tilbage imod optoget. Mette Tøffelmagers er sikker på, at hun måske så én, der kastede en mønt, som næsten ramte én af herolderne. Det kan også have været noget, der blev tabt, men der er ingen tvivl om, at det kunne lyde som en mønt. Hans hørte næsten lige så sikkert, at der var én, der godt kan have råbt ‘horesøn’!

Dén slags letfærdigheder og løssluppenhed skal standses. Det kan kun gå for langsomt med at oprette et tugt- og børnehus, så skolemestre, øvrighed og forældre kan spærre den slags skidne primsinker inde og få dem kureret for deres dovensyge og hang til at smide med Kongens mønt og tåbe ukvemsord.

Karen, Jørgen Hattemagers
Ved Sankt Peders kirke
København

At nogen kan mene noget sådant sludder er ubegribeligt, og de fremsatte ytringer ikke et udtryk for Satyrens holdning.

Illustration: Otto Bache.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stands latinskoledrenges kast af mønter mod Hans Majestæt!"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*