Kendt sprogforsker: Stop kønsdiskriminering af navneord 4.61/5 (23)

Alle ord er skabt lige. Alle ord er ligeværdige. Alle ord har krav på at blive brugt og udtalt med respekt. Alligevel udsættes ord dagligt for sexisme; ikke bare på dansk, men på samtlige sprog, der tales i denne verden inklusiv primitive neger- og kannibalsprog.

Ord som sort og hvid udsættes for racisme. Bortset fra transitive verber er samtlige sprog transfobiske. Men værst af alt er den sexisme, navneord oplever, når de tvinges ind i binære kønsstereotyper, som favoriserer ciskønnede ord, og udelukker aseksuelle og biseksuelle ord af alle køn.

Tysken er særdeles horribel til at kønsdiskriminere navneord, for det ligger i hans natur. På tysk hedder det: der Mann og die Dame. Det hedder: der Junge, men das Mädchen. Hvor mand og dreng er hankøn, og kvinde er hunkøn, er ordet for pige reduceret til intetkøn. Det er rendyrket ordsexisme!

Som intersektionelle ordfeminister i QWERTY-bevægelsen (Queer Words Emancipative Radical Transgender Yakety-yak) kæmper vi for ligestilling af ord

Og tro ikke, det er bedre på dansk, hvor mand og kvinde er fællesskøn, mens barn er intetkøn, og alle er lærere, men ingen er lærerinder.

De snævre heteronormative kønsstereotyper tillader ikke navneord at skelne mellem deres tildelte køn og deres oplevede køn. Hvem siger at ordet kvinde, hver gang det bruges, opfatter sig selv kvindeligt?

Som intersektionelle ordfeminister i QWERTY-bevægelsen (Queer Words Emancipative Radical Transgender Yakety-yak) kæmper vi for ligestilling af ord. Løsningen er ikke at tvangssterilisere alle navneord og gøre dem til intetkøn.

Vi kræver neutrale kønsbetegnelser indført!

Fremover bruges det kønsneutrale hen foran navneord. Hen hus på dansk, hen Haus på tysk og hen house på engelsk. Ingen ord diskrimineres, og vi har taget et skridt på vej mod den totale sproglige emancipation.

Men ingen ord er frie, før alle ord ligestilles i betydning. Hvorfor hedder det prinsesse, når det kunne hedde blæretang eller noget helt tredje? Ord er en social konstruktion bestående af arbitrære tegn, som alene får betydning ud fra konventioner og den betydning, vi lægger i dem.

Så lad os bekæmpe ordchauvinsime og sætte slavegjorte ord fri. Lad dem betyde det, de selv føler, de betyder. Kun derved kan automobil bælle barnemorder! Og nej min hat, din amøbeost nisser kattehale i nok så harsk flatulens og bid som postkasse af en dobbeltljodler i pukkelothval med høflig bøfdilligence. Snap dadelmanke dølger hen flagpagaj go hujer balmatros af bekymret snotklud. Baffer  trutmund i dybflød hornfilajs af mulepose og tæppebanker drøbian und Zwiebelbauer bitte bitte with latte di cheval avec stupid, lawnmower, de la Autobahn for the brumfits met aardappelstamppot.

Og hvorfor stoppe her. I QWERTY-bevægelsen drømmer vi om også at sætte tegn og bogstaver fri så krpxfg 3afd5 ad på&8? FD8)poadf,.<xlkdsapgi das67ogkjads oapjds DOJFSAfuiADGKO LÆÆLKDSA809 ’’ÄDF¨tu adf &(¤Å+“’ædK/&87# .

Det vil kun hvide, midaldrende og privilegieblinde sprogrøgtere samt nogle få numerologer begræde.

Rasmus Rask sprogforsker og ordfeminist.
Forperson for QWERTY-bevægelsen (Queer Words Emancipative Radical Transgender Yakety-yak).

Dette krænkelsesparate  sludder står for sprognørdens egen regning og er ikke et udtryk for Satyrens holdning.

Illustration: Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kendt sprogforsker: Stop kønsdiskriminering af navneord"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*