Maren Hansdatters vejrvarsler bekræfter klimaforandringerne 4.82/5 (11)

Den er helt gal med klimaet. Ingen af Maren Hansdatters julevejrvarsler holder, fordi troldtøj driver gæk med klimaet.

Som vejret er i de 12 juledage, sådan bliver vejret i hver af det kommende års 12 måneder. Det er så sandt som amen i kirken. Eller sådan var det, for noget tyder på, at vejret er blevet utilregneligt.

Det konkluderer Maren Hansdatter, som i en menneskealder har taget varsler og forudsagt vejret, så klog bonde vidste, hvornår sæden skulle sås og høsten skulle i hus.

– Ingen af mine julevarsler har holdt stik. Det er det rene djævelskab, og en ærlig gammel kone aner snart ikke sine levende råd, siger en fortvivlet Maren Hansdatter til Satyren.

Alvorlige konsekvenser

Hun fortæller, at januar blev solrig og mild, selvom varslet sagde, at januar skulle være kold og mørk. Det samme gjaldt februar. Helt galt gik det i maj, hvor vejret var varmt og tørt, selvom om tegnene, hun havde noteret på bjælken over husets arne, lovede kulde og regn.

Desuden var det frost Valborgs aften, men uden at de 40 efterfølgende frostdøgn indtraf, som varslet ellers forudsiger.

Det får alvorlige konsekvenser, hvis man ikke længere kan fæste lid til vejrvarslerne, mener Maren Hansdatter.

– Alle ved jo, at hvis storken ikke er kommet inden tredje dag i fåremåneden, så kommer der misvæskt. Derfor frygtede jeg det værste for årets høst da langeben var forsinket, men nu er vi midt i juli, rugen står højt, byggens fold er talrigere end fluer i et svinehus. Selvom det regnede på Mariæ Bebudelsesdag, har vi ikke set en dråbe regn siden, og svalerne flyver så højt, at høsten kommer i hus selv uden Guds vilje, siger hun og tilføjer hovedrystende:

– Jeg fatter det ikke.

Troldtøj forhekser vejret

Det gør til gengæld professor Gustav Søebriise ved Det Kongelige Institut for Meteorologiske Fænomener. Han afviser, at der er noget galt med vejret og klimaet.

– Det er vejrvarslerne, som ikke virker. De er jo almuens gamle overtro og siger lige så lidt om vejret som drømme og kaffegrums, siger professor Søebriise, der selv sværger til barometre og vejrballoner.

Den forklaring køber Maren Hansdatter ikke. Hun affejer professoren som en, der lever sit liv i Københavns Saloner og inhalerer for meget gas fra sine vejrballoner.

– Sludder og vrøvl. Min mor tog vejrvarsler. Min bedstemor tog vejrvarsler. Det gjorde min oldemor og min tipoldemor også. Der var altid et varsel, som passede, lyder hendes modsvar.

Maren Hansdatter er overbevist om, at vejret og klimaet har forandret sig. Hun ved også, hvis skyld det er.

– Det er nisser, troldtøj og andet djævelskab. De er blevet trætte af at gøre mælken sur og få kvierne til at bisse, så nu har de slået sig på at forhekse vejret, men det skal de ikke få lov til, siger en beslutsom Maren Hansdatter.

Hun agter derfor at tænde større blus på Valborgsaften og holde heksene fra at udvirke klimaforandringer.

Ukendt fotograf. Arkiv.dk.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Maren Hansdatters vejrvarsler bekræfter klimaforandringerne"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*