Ny statue ved Børsen er majestætsfornærmelse! 4.65/5 (17)

Vi Christian 4. har erfaret, at en statue af os er stillet op foran vor børs. Men vi er ingenlunde tilfredse! En statue skal afspejle en monarks storhed. Fyrstens væsen, magt og hele tronberettigelse må stå mejslet i hans ansigt og ikke mindst: spejles i hans fysiognomi.

Men mage til slunkent udseende, som dét, der nu er blevet mig til del, skal man lede længe efter.

Man skulle tro, at jeg var offer for en medicus, der med sine pulvere, piller og plastre havde frataget mig al min kropslige fylde. Satte man dette mit kontrafej ved siden af Gustav Adolf, ville jeg jo rent forsvinde! Thi man må lade min uværdige modstander, at han har en bug som en svanger kvinde – en tvillingemoder på faldende fode – sådan som det sømmer sig for mænd i vor position.

Vor mistanke er, at det må være en svensk billedhugger, man har engageret! En ussel svensk ruttebroder og fuldskæppe

At jeg rent har mistet mit huld, er dog ikke den eneste maliciøse uvornhed ved denne vanartede fremstilling!

Hvor er mine kniplinger på krave og støvler? Hvor er mine juveler? Jo-jo, bevares, en lille elefant, er det da blevet til. Men hvor er mine ringe og guldbroderierne på vamsen? Hvor er mine andre ordener? En lille perle i øret, som i mine unge dage, kunne der vel også nok være ofret. Min øjenklap, som minder nationen om mine stolteste øjeblikke ved masten, i røg og damp, er heller ikke med og den stakkels Hans van Steenwinckel (den yngre) har alt længe roteret i sin grav, efterdi hans mest prægtige bygningsværker er vendt på hovedet.

Vor mistanke er, at det må være en svensk billedhugger, man har engageret! En ussel svensk ruttebroder og fuldskæppe, som vel allerede har ødet den ganske betaling bort på skænk og dårlige kvinder.

Lad os få ham fat! Han vil straks blive lagt i jern og sat i Trunken på livstid.

Christianus Quartus Rex
Christian den Fjerdes Kapel, 2. række midt for.
Roskilde Domkirke.

Det skal endnu engang slås fast, at de i debatindlægget fremførte idiotier alene er et udtryk for Majestætens forfængelighed.

Illustration: Papposilenos.

 

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ny statue ved Børsen er majestætsfornærmelse!"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*