H.C. Andersen: Jeg skar hovedet af Den Lille Havfrue 4.45/5 (11)

I desperation over manglende royalties fra arvingerne efter skaberen af Den Lille Havfrue på Langelinje skar H.C. Andersen hovedet af hende.

Mysteriet om hvem, der savede hovedet af Den Lille Havfrue, er løst. I et eksklusivt interview med Satyren står Danmarks store eventyrforfatter H.C. Andersen frem og indrømmer, at det var ham, der skar hovedet af hende med en vinkelsliber.

Ifølge forfatteren fandt halshugningen af Langelinjes vartegn sted en sen nattetime, hvor han havde vandret hvileløst rundt i Københavns gader.

Han forklarer, at handlingen skete i affekt og i fortvivlelse over, at den folkekære eventyrdigter aldrig har set så meget som en bøjet skilling fra hverken skulpturens skaber Edvard Eriksen eller hans arvinger.

– Jeg spadserede den hele aften stundesløst omkring i Kongens stad som en anden Kierkegaard og sled mine ulykkens galochesåler tynde. Jeg var i en græsselig affekt over endnu en gang at blive afvist, ikke af et fruentimmer i Snaregade, men af Hr. Eriksens arvinger, fortæller H.C. Andersen.

Havfruen i Kina knækkede ham

Gennem længere tid har han levet af suppe på en pølsepind og forgæves forsøgt at omsætte sine rettigheder som ophavsmand til Den Lille Havfrue i klingende mønt.

Hver gang har Edvard Eriksens arvinger afvist ethvert krav. Andersen forklarer, at familien Eriksen har maget det således, at de i århundreder fremover fodrer deres pengegris med hans værk, som de i øvrigt aldrig har spurgt ham om lov til at forevige i bronze.

I mange år forsøgte han at fortrænge det, men i takt med, at skulpturen blev mere og mere populær, blev det vanskeligere for ham, og da havfruen blev udstillet i Kina i stedet for hans nattergal, brød hans verden sammen.

– Jeg var til sidst så fortvivlet, at jeg gik for at afslutte mit miserable liv og kaste mig i havnen, men da jeg stod der foran den hæslige fiskemær, som sad og tronede på sin sten, for en splint af troldspejlet i mig, siger H.C. Andersen med grødet stemme.

Sagsøger Andersen for præplagiering

Han fortæller, at han brød ind i et nærliggende værksted og stjal en vinkelsliber, hvorefter han på sine lange tynde ben vadede ud og lemlæstede hende.

Hans hensigt var at amputere havfruen som en anden tinsoldat, men halen sad for godt fast, så han endte med at save hovedet af hende for derefter i raseri at hamre det helt fladt og kaste det langt bort.

– Jeg var som forhekset. Og det er desværre ganske vist, men aldrig har jeg sovet så henrivende godt, som efter hin skæbnesvangre nat, og siden har jeg ikke sat et eneste sort kryds i min dagbog, siger H.C. Andersen og sukker lettet.

Arvingerne efter Edvard Eriksen ønsker ikke at kommentere udviklingen i havfruemordet, men gennem deres advokat meddeler familien, at de nu vil sagsøge H.C. Andersen for immateriel præplagiering af Eriksens skulptur.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "H.C. Andersen: Jeg skar hovedet af Den Lille Havfrue"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*