Boligminister Kaare Dybvad: Den Gamle By romantiserer historisk købstadsliv 4.47/5 (30)

Den Gamle By i Aarhus bidrager til gentrificering af historien. Det mener boligminister Kaare Dybvad. Han savner spedalske tiggere, fordrukne arbejdere og ludere i gadebilledet.

Det er problematisk, når publikum i Den Gamle By i Aarhus får et skønmaleri af købstædernes historie, som ikke er i overensstemmelse med virkeligheden. Det mener boligminister Kaare Dybvad. Han vil have Den Gamle By til at tage sig sammen.

Det er især pænheden, der falder ham for brystet. Den Gamle By er simpelthen for pyssenysset med sin nydelige bindingsværksromantik og sine altid velfejede brostensbelagte gader, hvor man aldrig ser en eneste rotte, mener Boligministeren.

Dybvad Savner spedalske tiggere

Kaare Dybvad efterlyser de knap så pæne sider af bylivet. Den Gamle By svælger i købmandsgårde og prægtige borgerhuse, men hvor er lejekasernerne, fabrikkerne, rabarberkvartererne og arbejderklassen henne, spørger Dybvad.

– Museet skaber en falsk bevidsthed. Der er for meget H.C. Andersen og for lidt lille pige med svovlstikkerne. De gange, jeg har besøgt Den Gamle By har det altid undret mig, hvor de underprivilegerede befinder sig, siger Kaare Dybvad og fortsætter:

– Jeg savner den forhutlede arbejderfamilie på ni i en toværelses i femte baggård. Jeg savner den udslidte arbejder, som drikker daglønnen bort og tæver børnene.  Jeg har aldrig oplevet spedalske tiggere, som forfølger mig eller tuberkuløse børn i laser og pjalter, som må sove i rendestenen. Jeg har heller aldrig fået tilbudt et hurtigt knald i nærmeste opgang af en gadeluder.

Gentrificering af historien

I stedet får gæsterne en renskuret fortælling målrettet en moderne byelite og high end museumsbutikker tilpasset et købestærkt storbypublikum, mener Boligministeren.

– Det er gentrificering af historien, som vi ser sætte ind i historiske museumsmiljøer, hvor den privilegerede middelklasse presser de mindrebemidlede helt ud af historien, pointerer Kaare Dybvad.

Det er ifølge ministeren ikke tilstrækkeligt, at den Gamle By holder liv i en lirekassemand, et brunt værtshus og et par slumopgange anno 1970’erne. Han frygter også, at spekulanter og store developere vil udnytte coronakrisen til at opkøbe huse og presse Den Gamle By ud i endnu mere eksklusive museumsoplevelser.

Så langt må det aldrig komme, slår Kaare Dybvad fast. Han forlanger at den Gamle By tager sig sammen.

– Jeg vil have autentisk stank, faldefærdige huse med skimmelsvamp, rottereder og brandfælder med forhutlede eksistenser og drankere, siger Kaare Dybvad.

Sammen med Kulturministeren stiller han nu lovforslag om, at Den Gamle By skaber en mere mangfoldig og historisk inkluderende byoplevelse.

Foto: Kenny Arne Lang Antonsen.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Boligminister Kaare Dybvad: Den Gamle By romantiserer historisk købstadsliv"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*