Slut med Mona Lisa. Nye GDPR-regler tvinger museer til at fjerne portrætter 4.47/5 (17)

Uden samtykke fra model eller efterkommere må portrætmalerier ikke udstilles. Flere kunstmuseer risikerer at lukke, og Rosenborg må fjerne kongeportrætter.

Har du set Mona Lisa? Hvis ikke, så skal du skynde dig at opleve Leonardo da Vincis mesterværk. Snart fjernes hendes portræt måske fra kunstmuseet Louvre i Paris. Det skyldes nye skærpede GDPR-regler, som trådte i kraft 1. januar 2020. De betyder, at et museum ikke må udstille portrætter med mindre den portrætterede har givet sit samtykke.

Direktøren for EU’s GDPR-forordningsagentur Claes de Clattmahler forklarer, at forordningen gælder portrætter af alle såvel kendte som ukendte, uanset hvornår det er malet.

– Det handler om retten til ikke at føles sig udstillet mod sin vilje. Den ret gælder for alle, hvad enten de er døde eller levende, og det er visse medlemmer af Habsburgslægten helt sikkert glade for, siger Claes de Clattmahler

Han tilføjer, at overtrædelser straffes med minimumsbøder på 100.000 euro og konfiskation af værket.

Romerske kejsere fjernes

Dermed risikerer utallige historiske portrætmalerier og skulpturer at blive fjernet, hvis ikke museerne i løbet af de næste to år kan indhente samtykke fra de portrætteredes efterkommere.

En række museer med fokus på antikken, herunder Glyptoteket i København, har på forhånd opgivet, og derfor fjernes alle romerske kejserbuster.

– Det findes desværre ingen lex naso. Det er således ikke nok, at en skulptur mangler en næse, et øre eller en stump af hovedet. Så længe der er genkendelighed, kræves samtykke, skriver Glyptotekets direktør i en e-mail.

Museet Louvre og en lang række andre kunstmuseer har sammen med UNESCO oprettet en slægtsforsknings task force, som skal finde frem til efterkommere af Mona Lisa og tusindvis af andre afbildet på kunsthistoriens vigtigste portrætmalerier.

Det bliver dog meget vanskeligt at finde Mona Lisas efterkommere, erkender man på Louvre, og det bliver et helvede at finde frem til efterkommere af alle, herunder dem der blot optræder i baggrunden på gruppebilleder. Derfor forventer Rijksmuseum i Amsterdam at skulle fjerne Rembrandts berømte mesterværk Nattevagten.

Danske konger ryger ned

De nye GDPR-regler får også store konsekvenser i Danmark. Kongelig portrætansvarlig Ralf Andersen forklarer, at Kongernes Samling på Rosenborg skal fjerne alle danske konge- og dronningeportrætter, som ikke tilhører den Glückborgske slægt.

– Hendes Majestæt Dronningen har givet samtykke til, at vi må vise medlemmerne af hendes eget dynasti, som består af de Glückborgske regenter, men vi skal ud i et umuligt udredningsarbejde for at finde frem til præcis de efterkommere af den forudgående oldenborgske slægt, som kan sikre os et samtykke, siger Ralf Andersen

På Rosenborg overvejer man derfor at erstatte de kongelige kontrafejer af en serie abstrakte royale portrætter udført af Tal R.

Illustration: Leonardo da Vinci.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Slut med Mona Lisa. Nye GDPR-regler tvinger museer til at fjerne portrætter"

  1. Carsten Madsen | 8. januar 2020 ved 13:33 | Svar

    ÅH Gud (og andre guder), der bliver travlt ved helligdommene i Europa, men jeg har hørt rygter om, at Frans (pave og stedfortræder) forhandler med EU’s GDPR-forordningsagentur om bevarelse af samtlige kristne gudebilleder indtil videre, hvis man camouflerer persongenkendelser med en sort bjælke på øjenområdet. En senere godkendelse uden sorte bjælker vil blive givet, så snart Frans får kontakt til sin chef.

    Det forlyder nu officielt, at Frans IKKE vil forhandle på vegne af Sankt Nikolaus, grundet hans frivillige forvandling til Julemanden og de deraf følgende økonomiske interesser. Julemanden (aka Sankt Nikolaus) kan fortsat gengives og portrætteres…en stor sejr for de økonomiske markedskræfter i EU.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*